Översikt

Siden, te och porslin i Kina

Programmet är helt inriktat mot hantverk samtidigt som det även rymmer de riktigt stora historiska och kulturella sevärdheterna och mycket annat. Resan är inte ”bara” en studieresa på temat hantverk, den är i själva verket en mångsidig och innehållsrik kulturhistorisk resa! Kinabesöket börjar i Hangzhou innan vi fortsätter till det område vid Gula bergen där vi skall tillbringa flera dagar, njuta av den vackra naturen och studera olika typer av hantverk. Vi fortsätter till Kinas porslinshuvudstad Jingdezhen och avslutar i Shanghai. Kerstin Andersson som leder de flesta av våra Hemslöjdsresor önskar dig välkommen med på en annorlunda resa med många glada skratt, mycket kunskap och hantverksupplevelser!

En ny resa till ett område i Kina som sällan besöks av turister och där det finns mycket traditionellt hantverk att se. Vi börjar i Hangzhou där vi studerar siden och sidenproduktion. Tåg mot Huangshan med omgivningar. Vi njuter av vackert bergslandskap till fots eller på cykel. Nästa dag åker vi in till Huangshan och vårt hotell som ligger precis vid ”Gamla gatan” som är mer än 900 år gammal. Tidigare var den utskeppningsplats för hantverksprodukter, varor fraktades på floden intill. Numera är det en gata där man kan se mycket hantverk tillverkas och där man även kan inhandla dem. Där kommer vi bland annat att se tillverkning av kalligrafi- och måleripenslar.

I Huangshan kommer vi att studera tillverkning av kinesiska snacks (t ex sesamkakor), doufu,  kalligrafi och måleri, matolja, brännvin, silke. Vi kommer att se odling av te och krysantemumblommor (som också används till te och matlagning) och vi kommer att lära oss bambuflätning av en korgmakare i en by med vackra omgivningar. Utanför staden ser vi en speciell utställningshall för bambusniderier. Vi fortsätter till Jingdezhen som är Kinas traditionella porslinscentrum. Vi ser porslinsmuseer och tillverkningsplatser där vi följer hela proceduren från lera till färdig produkt. Vi får även försöka oss på att dreja och måla själva. Snabbtåget tar oss till Shanghai där vi ser Indigomuseet, paradgatan The Bund, gamla sta’n med en traditionell kinesisk trädgård och den stora tygmarknaden där man kan fynda tyger och sybehör till otroligt låga priser.

Aktuellt just nu år 2020 med anledning av utbrottet av Coronaviruset »

 

Boka din resa

2020-10-19 2020-10-31 33 490 kr Finnair Stockholm 5+ Boka resa
2020-10-19 2020-10-31 33 490 kr Finnair Köpenhamn 4 Boka resa
2020-10-19 2020-10-31 33 490 kr Finnair Göteborg 4 Boka resa

Program

 • Dag 1 Avresa

  Avresa med flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.Tidsskillnaden mellan Sverige och Kina är + 6 timmar när vi har "sommartid", dvs Kina är 6 timmar före oss. Middag ombord.

 • Dag 2 Shanghai, Hangzhou

  Frukost ombord. Ankomst till Shanghais moderna flygplats Pudong på morgonen. Kerstin Andersson möter på flygplatsen och tar oss med buss mot sidenstaden Hangzhou som är en av de sex gamla huvudstäderna och har en historia på 2200 år. Hangzhou var bl a huvudstad under Södra Songdynastin för tusen år sedan, och hade då 1 miljon innevånare. Det sägs att Marco Polo besökte staden och blev mycket imponerad. Numera är Hangzhou mest känt som hemvist för siden och grönt te. Hälften av allt kinesiskt siden produceras här och vi kommer att ägna stor del av vår tid i staden åt att studera framställningen av silke och siden. Lunch längs vägen. Vid framkomsten till Hangzhou får vi lite tid att installera oss på hotellet och vila oss en stund innan vi samlas till en gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 3 Hangzhou

  Frukost. Denna dag ägnas åt temat silke och siden. Vi ägnar förmiddagen åt Hangzhous stora sidenmuseum där vi får följa silke- och sidenframställningens historia och se hur processen går till. Här finns även möjlighet att inhandla kläder och tyger av siden. Efter lunch gör vi en båttur på Hangzhous största sevärdhet, den Västra sjön som är en del av världsarvet. Runt omkring sjön finns eleganta paviljonger, terrasser, verandor, villor. De har byggts under olika perioder och i olika stilar. Var och en av dem har sina egna särdrag. De är en viktig del av utsikten omkring västra sjön där det också finns ett stort urval olika blommor och andra växter. Sjön betraktas som en av Kinas vackraste platser och har bl a givit upphov till uttrycket: ”Där uppe är himmelen och här nere är Hangzhou och Suzhou”. Efter båtturen fortsätter vi till Hangzhous sidengata, den plats där lokalbefolkningen inhandlar tyger och kläder av siden. Kläderna passar sällan oss västerlänningar men vi kan njuta av det stora utbudet av vackra och billiga sidentyger. Ingen gemensam middag denna dag.
  Ett tips till den som vill ha en kvällsaktivitet någon av dagarna i Hangzhou: Om vädret tillåter ges under kvällstid vid Västra sjön en vacker föreställning, regisserad av Zhang Yimou, "Impression West Lake". Vi erbjuder ett extraprogram med middag och föreställning.

 • Dag 4 Hangzhou, Huangshan

  Efter frukosten ger vi oss iväg till järnvägsstationen där vi tar tåget till Huangshan. Tågresan tar två och en halv timme. Vid framkomsten väntar lunch och busstur till ett hotell på landsbygden, mitt i det vackra landskapet. Hotellet är inhyst i en gammal traditionell byggnad. Eftermiddagen är ledig för egna strövtåg i den vackra naturen med undersköna bergslandskap. Man kan välja mellan att promenera eller att låna en cykel på hotellet. Middag.

 • Dag 5 Huangshan

  Frukost på hotellet innan vi checkar ut och åker till bambuskogen där vi gör en promenad uppför sluttningen. Det är en speciell upplevelse med en hel skog av grov bambu. Bambu, som är ett gräs, finns i ett hundratal olika varianter. Det är den mest snabbväxande växten i världen, några bambusorter kan växa med en hastighet av nästan en meter på ett dygn och den växer snabbt upp till sin slutliga längd. Den är stark och flexibel och kan tävla med stål i hållfasthet. Inom den kinesiska filosofin står den för styrkan i det skenbart svaga och den symboliserar de uppskattade karaktärsegenskaper som utmärker en lärd person, den är stark men ändå böjlig och den har hålrum inuti vilket visar på att den fortfarande kan ta in något nytt. Bambu är ett mångsidigt material som går att använda till det mesta här i livet. Man kan använda det till att bygga sitt hus, tillverka alla sina möbler och många hushållsredskap, fläta korgar och mattor, tillverka textilier. Man kan även äta de späda skotten. Vi stannar i bambuskogen ett par timmar och går upp till ett kafé. Den som inte vill promenera kan stanna nere och avnjuta landskapet där. Efter lunchen fortsätter vi till den gamla staden Xidi. Namnet betyder ”västra postkontoret” och platsen var rastplats för postryttare under mer än tusen år. Området är genombrutet av vattendrag och Xidi ligger precis där två floder flyter ihop. De byggnader vi ser där nu är från de senaste kejsardynastierna Ming och Qing, de flesta är flera hundra år gamla. Vi går en runda i staden och ser de pittoreska vyerna innan vi fortsätter in till Huangshan och vårt hotell. Men, dagen är inte slut ännu. Efter incheckning på hotellet ger vi oss ut på promenad längs ”Gamla gatan”, den gamla handelsplatsen som använts i över 900 år och där vi skall se tillverkning av tuschstänger och av penslar för kalligrafi och måleri. Tuschstängerna tillverkas genom att man eldar med en sorts gräs under emaljskålar. Skålen samlar upp det sot som bildas. Soten blandas med lim och en ört, upphettas, bultas till en deg som formas i formar under press, torkas och målas.
  Vid penseltillverkningen får vi möta mästare Yang som är sjunde generationen penseltillverkare. Tillverkningen var tidigare en familjehemlighet som fördes vidare från far till son men nu får vi ta del av den. Det är över 100 olika arbetsmoment och vi får se en del av dem, hur man tillverkar själva ”borsten”, hur man limmar fast den i skaftet och hur man formar penseln med ett lim gjort av alger. Vi får också själva prova på några av momenten om vi vill.
  Middagen äter vi i en restaurang på Gamla gatan.

 • Dag 6 Huangshan

  Frukost. Dagen kommer att ägnas åt hantverk i många olika former. Vi börjar hos ett par i 70-årsåldern som har tillverkat snacks i närmare 50 år. Vad de tillverkar beror på årstiden och de högtider som godsakerna skall förtäras vid. En populär produkt är sesamkakor.
  Alldeles bredvid finns en familj som tillverkar doufu (tofu), något som familjen har sysslat med i 140 år. Specialiteten är hård doufu som även trakten är berömd för. Vad de gör för tillfället får vi se när vi kommer och vi får en beskrivning av hur tillverkningen går till, från sojabönor till färdigpaketerad doufu.
  Vi åker buss en stund till tillverkningsstället för matolja. Man gör olja av rapsfrön, sesamfrön, jordnötter, te-frön, sojabönor och valnötter. Fröna rostas, ångas och formas till en deg som placeras på runda plattor vilka sätts i trähållare där man slår in kilar med stor kraft och pressar ut oljan. Man slår in kilarna med hängande tyngder som väger 800 kg. Vi kan köpa av den färdiga oljan som är helt utan kemiska tillsatser.
  Efter lunchen studerar vi tillverkningen av kinesiskt brännvin. Denna dryck är inte bara en vara, det är en hel kultur, vilken främst uppskattas av kinesiska män. Vid fabriken tillverkas sprit som har 50, 60 och 70% alkoholhalt. Spriten tillverkas av olika kombinationer av durra, ris, vete, korn och ärtor. Råvaran krossas och får jäsa i två meter djupa kar i minst 60 dagar, ångas sedan och kyles så att spriten rinner ut. Smaken är mycket olik de spritsorter vi är vana vid och kräver viss tillvänjning. Det finns en shop för den som känner för att ta lite kinesisk kvalitetssprit med sig hem.
  Middagen intas på egen hand men färdledaren går ut och äter med dem som vill äta tillsammans. Vi bor nära Gamla gatan där det finns ett stort utbud av restauranger.  

 • Dag 7 Huangshan

  Efter frukost ger vi oss iväg för att studera teodling och hantering av te. Anhui är ett av Kinas berömda te-distrikt och den som tycker om grönt te har en bra chans att kunna köpa med sig något gott hem. Vi får se hur teet odlas, vi får prova att plocka te och vi får se hur man torkar, upphettar och pressar saften ur tebladen innan de upphettas och torkas. Vi åker vidare och ser under vägen hur man odlar krysantemumblommor som också används till te och till smaksättning i mat. Man odlar vita och gula små krysantemumblommor under olika säsonger.
  Efter lunch åker vi vidare till Lingshan-området som är känt för korgflätning av bambu. Där skall vi besöka mästaren Fan som bor i en by med hisnande utsikt. Han är nästan 70 år gammal och har sysslat med bambuflätning sedan han var 13 år. Runt omkring hans bostad växter mao-bambu, en sort som blir väldigt rak, tjock och hög. Under vintern, då det är torrt och inte så mycket insekter, hugger han ner det han behöver för året. Under mästare Fans ledning får vi tillverka en korg att ta med hem. Beroende på vädret sitter vi antingen utomhus, utanför hans bostad, eller i förfäderstemplet alternativt en av de andra lokaler som finns. I byn finns även en enkel butik där man kan köpa flätade bambuprodukter.
  På vägen tillbaka till Huangshan kan vi se odlingar av mullbärsträd till silkesproduktionen. Om tiden medger kan vi även titta in hos en silkeskokongproducent.
  Middag när vi är tillbaka i Huangshan.

 • Dag 8 Huangshan, Jingdezhen

  Efter frukost lämnar vi Huangshan och åker till en utställningshall för bambusnideri. Utställningshallen ägs och startades av en bambusnidare vid namn Hong Jianhua, 48 år gammal. Vi får se hans vackra och skickligt gjorda sniderier, lära oss lite om hur man torkar och bereder bambun och vi får prova att snida lite i bambu själva. Vi får även se hur man tillverkar traditionella möbler av ädla träslag, helt av trä, utan metallspik. Möblerna går att plocka isär och sätta ihop igen, som byggsatser. 
  Vi fortsätter med bussen och intar vår picknicklunch under transporten. Efter ett par timmar är vi framme i Jingdezhen där vi börjar med att se porslinsmuseet. Vi kommer att ägna hela nästa dag åt porslinstillverkningens alla delmoment och att se färdiga verk av porslin så detta första besök är enbart för att få en känsla av hur mycket som finns och för att se vackra porslinspjäser där man kan följa modets och smakens förändring under århundraden.
  Jingdezhen är porslinets huvudstad. Namnet kommer av kejsarperioden Jing De under Song-dynastin (1000-talet). I området finns mycket fin kaolin, den lera som är en av ingredienserna i porslinslera. Dagens Jingdezhen har 1,7 miljoner invånare. Man tillverkar fortfarande mycket porslin av god kvalitet här. Vi checkar in på hotellet och äter sedan en gemensam middag.

 • Dag 9 Jingdezhen

  Frukost. Idag kommer vi att ägna oss helt åt porslin. Vi besöker den kejserliga brännugnen där vi få se hela processen från hur man hanterar leran till hur man drejar, ”svarvar” och karvar, bränner och sedan målar och glaserar porslinet. Inom området finns även flera museer och utställningshallar. Efter lunchen får vi prova själva, vi får försöka oss på att knåda, forma, dreja och måla.
  Därefter åker vi till en stor porslinsmarknad där man kan inhandla porslin till väldigt låga priser, och även se en hel del mindre verkstäder där man tillverkar porslinsföremål. Här kan man göra riktiga fynd! Inom området finns även ett antal kaféer för den som istället vill ha en kopp kaffe eller te.
  Efter en fullmatad porslinsdag äter vi en gemensam middag.

 • Dag 10 Jingdezhen, Shanghai

  Efter frukosten ger vi oss iväg till järnvägsstationen och höghastighetståget som tar oss till Shanghai på fyra och en halv timme. Det är en bra idé att ha ett handarbete till hands! Vid framkomsten äter vi lunch och beger oss sedan till Shanghais indigomuseum. Museet, som ligger mitt inne i ett bostadsområde, startades av en japansk dam som ville göra något för Kina eftersom hennes far fick beskydd där under kriget. Damen bodde själv på övervåningen men sedan hon dog för några år sedan är nu hela huset indigomuseum. Där får vi se exempel på gamla indigofärgade tyger och se olika färgningstekniker och de olika redskap man använder vid färgningen och för att få mönster på tyget. Dessa metoder har man använt sedan gammal tid. Vi får också lite information om vad de olika mönstren symboliserar och så får vi förstås en chans att inhandla indigofärgade tyger.
  Den indigoblåa färgen utvinnes på olika platser i världen av växter som sinsemellan är olika men som delar egenskapen att det går att utvinna det blåa färgämnet ur dem. Färgämnet finns i indigoplantan i form av ett färglöst kristalliserande ämne, indican, som efter en jäsningsprocess utvecklas till ett blått färgämne. Detta är olösligt i vatten men kan bringas i lösning (kyp) genom alkalisk reduktion. När det textila materialet lyfts upp ur kypen återbildas färgämnet genom inverkan av luftens syre till sin ursprungliga olösliga form men är då innestängd i de färgade fibrerna.
  Kypfärger färgar alla fiberslag (om än med olika tekniker) till skillnad från betfärgerna som lätt fäster på animaliska fibrer men som har betydligt svårare att färga vegetabiliskt material. I alla länder utom de nordiska hanterades blåfärgningen av en speciell yrkesgrupp medan andra färger hanterades av den textilutövande själv.
  Middag.

 • Dag 11 Shanghai

  Efter frukost ger vi oss ut för att utforska Shanghai. Shanghai, den väldiga supermetropolen och Kinas allra mest pulserande storstad, där kolonial västerländsk och äldre kinesisk arkitektur blandas med framväxande skyskrapor som får Manhattan att blekna! I Pudong, den ekonomiska zonen på andra sidan floden, finns några av Asiens allra högsta och mest spektakulära byggnader. Längs The Bund ligger den gamla Shanghai Club, det gamla tullhuset och de koloniala bankpalatsen på rad. Folkvimlet är intensivt, här bor mer än tjugo miljoner människor. På Huangpufloden trängs pråmar, djonker, passagerarbåtar och oceangående fartyg. Det gamla Asiens Paris har omvandlats till ett nytt industriellt och finansiellt centrum. Vi börjar med att uppleva Shanghais centrala delar - The Bund (promenad längs Huangpufloden) och fortsätter sedan till Gamla sta’n, med sitt underbara gytter av gränder, butiker, marknader och antikstånd. Gamla sta’n är belägen på just den plats där Shanghai har sitt ursprung som en liten muromgärdad fiske- och handelsstad. Mitt i gamla sta’n finns det ståtliga tehuset som ursprungligen låg inne i trädgården och som med sin vinklade bro ska hindra onda andar att passera (andar kan bara gå rakt fram!). Tid för strövtåg i Gamla sta’ns underbara gytter av butiks- och basarkomplex där hundratals specialbutiker, marknader och antikstånd ger besökaren mycket spännande att titta på, bl a små butiker med sybehör. Därifrån gör vi efter lunchen en promenad på ca 10 minuter till en stor tygmarknad där man kan fynda alla sorters textilier till väldigt låga priser. Ingen gemensam middag.
  Extraprogram för den som vill: Middag och akrobatikföreställning. Shanghai är berömt för sin akrobatskola och för sina skickliga akrobater.

 • Dag 12 Shanghai

  Frukost. Under förmiddagen åker vi till en stor klädmarknad och efter det äter vi lunch. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.
  Avskedsmiddag på kvällen.

 • Dag 13 Shanghai, hemresa

  Efter frukost, transfer till flygplatsen.
  Hemresa med flyg, hemkomst samma dag,

Resans höjdpunkter

 • Ett unikt program helt inriktat mot hantverk.
 • Hangzhou känd för sin sidentillverkning. Gula bergen med sin vackra natur. Kinas porslinshuvudstad Jingdezhen. Avslutning i supermoderna Shanghai.
 • Resan leds av Kerstin Andersson som lett ett mycket stort antal kinaresor, däribland många textil- och hantverksresor.

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 19/10
Pris Från 33 490 kr
Detaljerade priser

OBS! Angivet pris och datum är preliminärt. Betala anmälningsavgiften så är din plats garanterad på resan. När pris och program bekräftas kan du ta ställning till om du vill fullfölja eller boka av och få hela anmälningsavgiften tillbaka.
Medlem i Hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumrant på tidningen Hemslöjd erhåller rabatt.

I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Shanghai t/r. Priset gäller för avresa från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg.
 • Måltider ombord.
 • Vår mycket textil- och Kinakunniga färdledare Kerstin Andersson möter i Shanghai och leder resan i Kina. Dessutom medverkar en engelsktalande lokal guider på varje resmaål.
 • Hotell av god/hög turistklass, del i dubbelrum. Alla angivna måltider (11 frukostar, 11 luncher och 8 middagar) inkl måltidsdryck. Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifterInrikes resor med tåg och buss. Extra program bokas och betalas på plats i Kina.
 • Infomationspaket.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten.
 • Internationell flygplatsskatt vid hemresa.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum, på förfrågan.
 • Anslutningsflyg till/från Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring.
 • Förlängning av resan och vistelsen i Indien, fråga vid bokningen.
 • Visum till Kina.
 • Kvällsprogram i Hangzhou och Shanghai

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst till Shanghai, buss till Hangzhou
Dag 3. Hangzhou
Dag 4. Hangzhou, tåg till Hiangshan
Dag 5-7. Huangshan med omgivningar
Dag 8. Huangshan, buss till Jingdezhen
Dag 9. Jingdezhen
Dag 10. Jingdezhen, snabbtåg till Shanghai
Dag 11-12. Shanghai
Dag 13. Shanghai, hemresa med flyg, hermkomst samma dag.

Boende

Haihua Hotel i Hangzhou, 2 nätter.
Pig's Inn Hotel nära Huangshan, 1 natt.
Huangshan Huiyan Hotel i Huangshan, 2 nätter
Jinghan Hotel i Jingdezhen, 2 nätter
Juilong Hotel i Shanghai, 3 nätter

Resesätt Finnair
Visum

För att kunna resa till Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina.

Deltagarantal

15-24 resenärer

Om Hemlöjdsrabatter
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.

Aktuellt just nu år 2020 med anledning av utbrottet av Coronaviruset »