Översikt

Kappadokiens hantverk och kultur

Kappadokiens särpräglade och dramatiska landskap av bergsformationer välkomnar oss! Här ska vi möta lokala hantverkare som väver mattor och kelim, flätar korgar, tillverkar åsnesadlar och använder den gamla ebrutekniken för att dekorera papper, och se mycket av det traditionella livet i Kappadokien.

Vi ska förstås också komma det spektakulära landskapets bergformationer riktigt nära, vi kommer ju praktiskt taget att bo mitt i ibland dem på ett modernt hotell som är sammanbyggt med bergen i Ürgüp. Vi vandrar genom en av dalarna och ges även tillfälle att bada i det varma vattnet från en naturlig källa. En kväll har vi möjlighet att uppleva en sufisk ceremoni framförd av virvlande dervischer och en tidig morgon kan vi från en luftballong skåda ut över det underbart vackra landskapet samtidigt som solen stiger upp. 

Resan leds av Raija Öhrstedt, konservator för orientaliska textilier och Turkietkännare, som kommer att berätta kunskapsrikt inte bara om mattor, textilier och hantverk utan också om det gamla Anatolien och Turkiets rika historia och det dagliga livet i bergsbyarna.

Boka din resa

2019-10-08 2019-10-14 18 950 kr Turkish Airlines Stockholm 5+ Boka resa
2019-10-08 2019-10-14 18 950 kr Turkish Airlines Köpenhamn 5+ Boka resa
2019-10-08 2019-10-14 18 950 kr Turkish Airlines Göteborg 4 Boka resa

Program

 • Dag 1 Avresa, ankomst Ürgüp

  Flyg med Turkish Airlines från Stockholm till Istanbul kl 11.25-15.55, från Göteborg kl 10.55-15.25 och från Köpenhamn kl 11.15-15.30. Vidare från Istanbul till Kayseri kl 17.15-18.40. På Kayseris flygplats väntar resans färdledare Raija Öhrstedt. Buss cirka 50 km till Ürgüp i Kappadokien. Kappadokien betyder ”landet med de vackra hästarna” och det sägs att det var Alexander den stores män som gav landet dess namn. Väl i Ürgüp checkar vi in på det centralt belägna, charmiga och högklassiga ”grotthotellet” Best Western Premier Cappadocia som är ett 4-stjärnigt hotell. Middag.

 • Dag 2 Ürgüp, Ortahisar, Kaymakli, Kavak

  Efter frukost på hotellet gör vi en hantverkspromenad genom Ürgüp längs en utvald gata som leder oss till ett område med lokala småindustrier. Under promenaden besöker vi ett urval av de många hantverkare som finns i Ürgüp. Bland annat en man som stickar bomullstäcken, en maskinbroderare och en skräddare, besöker ett bageri, marmorsliperi och träsnideri. Härifrån gör vi sedan en kort bussresa till en plats där vi påbörjar en promenad genom en av Kappadokiens många vackra dalar, en promenad som tar cirka en timme. Den som vill avstå promenaden kan medfölja bussen till den utsiktsplats som utgör promenadens slutmål. Från utsiktsplatsen fortsätter vi med bussen till Ortahisar där vi serveras lunch, varefter ett besök i ett litet privat museum som visar livet i Kappadokien väntar.

 • Bussen tar oss sedan till Kaymakli där vi ska se delar av en underjordisk stad. Berggrunden i området, tuff, är relativt mjuk och människor har under tusentals år huggit sig in i berget för att där inrätta sina bostäder. De underjordiska städerna började byggas när det uppstod behov av att skydda sig från och gömma sig för en fiende. De första kristna gömde sig på detta sätt när området islamiserades. Man byggde gångar och bostäder i många våningar och på olika djup. Inne i de underjordiska städerna fanns allt som behövdes för att man skulle klara sig. Bland annat rum där man trampade vin, gemensamma kök och kyrkor. Ingångarna kunde stängas med hjälp av jättelika stenar som rullades för öppningen och som inte så lätt kunde öppnas från utsidan. Det fanns också ett sinnrikt vattenförsörjnings- och ventilationssystem.

 • Dagens program avslutas i Kavak där vi besöker korgmakaren Ahmed som har tillverkat korgar i mer än 50 år. Ahmeds far som började verksamheten har haft hjälp av två av sina söner som är de enda av hans nio barn som har lärt sig korgtillverkningen. Korgarna görs av ett lokalt träslag, sogut, som är besläktat med vår sälg. Förutom korgar för frukt, bröd och annat av sogut har man nu börjat tillverka mindre korgar av plastband. Buss tillbaka till Ürgüp där middag väntar.

 • Dag 3 Ürgüp, Cemil, Soganli, Soberos, Keslik

  Frukost på hotellet. Denna morgon eller någon annan av morgnarna gör vi ett besök hos Naile, en kvinna som är verksam med ebru som är en gammal teknik för dekoration av papper. Tekniken användes ursprungligen för att skapa marmorerade försättsblad till böcker och är minst 500 år gammal. Numera används den till mönster på papper, siden, kakel och annat material. Man använder sig av gelatinblad. I badet formar man mönster med hjälp av jordfärger som malts noga. Det är viktigt att få exakt rätt mängd färg och att ha kontroll på badet. Man lägger sedan ett papper, ett sidentyg eller kakelplatta ovanpå bilden varvid bilden överförs. Ibland gör man ett dekorerat papper med ebrutekniken och målar en bild ovanpå. Naile var tidigare sjuksköterska men är nu en erkänd konstnär, utbildad vid kulturministeriets skola.

 • Vår buss tar oss sedan till den grekisk-ortodoxa kyrkan i den gamla byn Cemil för ett kort besök innan vi fortsätter till byn Soganli där familjer sedan 50 år tillbaka nästan helt levt på att tillverka souvenirdockor. Familjerna hjälps åt, kvinnorna tillverkar stommen och gör kläderna. Mönstren på de vita kläderna och i ansiktet målas av männen med tuschpennor. Förr gjorde man dockor med trästommar och styva ben, numera gör man benen av metall så att de går att böja. Dockor av denna typ går att köpa i hela Turkiet och de flesta är tillverkade just här i Soganli. Efter lunch tar bussen oss till Soberos där vi ska se de antika romerska mosaiker som hittats i en gammal äppelodling. Härifrån fortsätter vi till Kesliks grottkloster för att sedan återvända till hotellet i Ürgüp. Middag.

 • Den som vill kan på plats anmäla sig till ett extraprogram som består av en föreställning med folkdans och traditionell magdans (bokas och betalas på plats). Ett annat programinslag som kan bokas som extraprogram för en annan av resans kvällar är en ceremoni med virvlande dervischer. Sufismen är en mystisk gren av islam som ursprungligen förknippades med fattigdom och självförsakelse. Suf är arabiska för ylle och namnet kommer av att sufisterna ofta bar yllekläder direkt på bara kroppen. Genom meditativa ritualer bestående av recitation, dans och musik strävar man efter att komma i direkt, extatisk kontakt med det gudomliga, det vill säga Allah. Den mest kända sufistorden är Mevleviorden som är känd för sin rituella virvlande dans.

  Ytterligare ett extraprogram är en färd med luftballong över Kappadokiens spektakulära landskap som görs tidigt en morgon. Dessa två programinslag behöver förbokas av oss varför du som vill delta i dem också behöver boka dem i samband med att du bokar resan eller senare men i god tid före avresan, se nedan.

 • Dag 4 Ürgüp, byarna Yahyali och Ayvali

  Frukost på hotellet. I dag gör vi en bussfärd genom det spännande landskapet, genom staden Yahyali och vidare ut på landet till några små byar där vi hemma hos familjer ska se vävning av mattor och kelim. Lunch på en restaurang med ett charmigt läge vid vägens ände nära ett litet vattenfall. Vi fortsätter sedan till byn Ayvali där vi besöker några kvinnor som gör kantband till de traditionella turkiska sjaletterna genom att med sytrådstunt garn slå frivoliteter och sedan trä in små pärlor som blir kantdekorationer på de huvuddukar som används av lokala kvinnor. Eventuellt intar vi dagens middag hemma hos en av familjerna. Om det inte går just den här kvällen serveras middag i Ürgüp. 

 • Dag 5 Ürgüp, Göreme, Avanos, Bauramhaci

  Frukost på hotellet. I dag är det lördag och det har blivit dags att besöka lördagsmarknaden i Ürgüp där man kan finna det mesta; hushållsattiraljer, kläder, frukt, grönsaker och mycket annat. Men den största upplevelsen är förstås själva folklivet. Vi fortsätter sedan genom det enastående vackra landskapet till Göreme och det område som kallas för Göreme utomhusmuseum, en sevärdhet av världsklass som är upptagen på Unescos världsarvslista. På vägen dit passerar vi ett område som är känt för sina ”förtrollade skorstenar”, märkliga formationer som bildats när den vulkaniska stelnade lavan eroderats ner. Olika lavaskikt har olika hårdhet vilket har givit upphov till de mest märkliga bergsformationer. De arabiska arméernas invasioner fick den bysantinska befolkningen att slå sig ner i denna dal vars namn påstås ha haft den ursprungliga betydelsen ”syns inte”. Platsen var ett av kristenhetens viktigaste centrum under 5-800-talen och här i området finns minst 400 kyrkor. Under den romerska tiden påstås invånarna i Avanos ha använt området som nekropol (begravningsplats under antiken). Det sägs också att Paulus såg platsen som särskilt lämpad för utbildning av missionärer. I utomhusmuseet får vi se lämningarna efter en hel skola där man utbildade präster under perioden 1000-1200 e Kr., allt uthugget i bergen. Där finns sovsalar, matsalar med inhuggna bänkar och många kyrkor, flera av dem med enastående fina väggmålningar

 • Efter lunch fortsätter vi till Avanos, en liten stad som ligger cirka en mil norr om Ürgüp. I trakten finns en stark krukmakartradition som härstammar från den hettitiska tiden och vi ska förstås besöka ett krukmakeri. Här tillverkar man föremål av vit och röd lera. Av den vita leran tillverkar man handmålade och glaserade föremål som fat, skålar, kakelplattor och annat som går att använda i hushållet. Av röd lera görs fat och skålar som målas med färg som inte är vattenbeständig. Dessa föremål lämpar sig därför endast som prydnadsföremål som inte behöver diskas. Vi får se hur föremålen formas och dekoreras och vi får information om de olika kvaliteterna. Vi fortsätter sedan till byn Bauramhaci och ett lokalt spa där vi ska bada i utomhusbassänger som är fyllda med varmt mineralrikt vatten. Buss tillbaka till Ürgüp där det blir middag.

 • Dag 6 Ürgüp, Incusu

  Frukost på hotellet. Vi börjar med att besöka en mattaffär med bra sortiment inne i Ürgüp. Vi fortsätter sedan till byn Incusu där vi ska promenera längs en gammal intressant gata som leder fram till en moské och förbi ett traditionellt hamam, den turkiska varianten av ångbastu. I Incusu besöker vi även en sadelmakare, en man som tillverkar åsnesadlar. Under vår sista dag i Kappadokien ges vi även programfri tid i Ürgüp. Lunch och middag.

 • Dag 7 Ürgüp, hemresa från Kayseri

  Frukost på hotellet och buss från Ürgüp till flygplatsen i Kayseri. Hemresa med Turkish Airlines till Istanbul kl 11.20-13.00. Vidare från Istanbul till Stockholm kl 14.40-17.10, till Göteborg kl 14.40-17.10 och till Köpenhamn kl 15.20-17.35.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 8/10
Pris Från 18 950 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 550 kr
Enkelrumstillägg 2.300kr
Detaljerade priser

Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt: 500 kr

I priset ingår
 • Flyg med Turkish Airlines via Istanbul till Kayseri t/r från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn
 • Måltider ombord
 • Resan leds av Raija Öhrstedt, konservator av orientaliska textilier och Turkietkännare, som har lett denna resa under fyra tidigare tillfällen
 • På plats medverkar en turkisk engelsktalande guide Hotell av hög klass, se programmet, del i dubbelrum Alla angivna måltider (samtliga frukostar, 5 luncher och 6 middagar), exkl måltidsdryck
 • Resans program enligt ovan Transfers, bagagehantering och samtliga för programmet nödvändiga busstransporter och entréavgifter
 • Dricks till lokala guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten.
 • Flygplatsskatter och internationell flygplatsskatt
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum
I priset ingår ej
 • Enkelrum.
 • Anslutningsflyg till Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring.
Tillägg
Kvällsprogram: Virvlande dervischer 450 kr
Morgonprogram: Luftballong över Kappadokien, 1 timma 2100 kr

Kvällsprogram: Virvlande dervischer:  450 kr / person
Morgonprogram: Luftballong över Kappadokien, 1 timma:  2.100 kr / person

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa, ankomst Ürgüp
Dag 2. Ürgüp, Ortahisar, Kaymakli, Kavak
Dag 3. Ürgüp, Cemil, Soganli, Soberos, Keslik
Dag 4. Ürgüp, Yahyali, Ayvali
Dag 5. Ürgüp, Göreme, Avanos, Bauramhaci
Dag 6. Ürgüp, Incusu
Dag 7. Avresa med flyg, hemkomst

Resesätt Turkish Airlines
Visum

Svensk medborgare behöver inte visum för denna resa men måste medföra giltigt pass under hela resan. Passet måste vara giltigt i minst sex månader framåt i tiden från dagen för hemresa. Om du inte är svensk medborgare måste du själv undersöka om du behöver visum för resan. Om du behöver visum ansvarar du själv för att ansöka om detta visum.

Resans karaktär

Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa. Klimatkompensera här »

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.

Boende

 • Best Western Premier Cappadocia i Ürgüp är ett charmigt "grotthotell", med totalt 76 rum inrymda i grottor! Hotellet har en restaurang, ett café/en bar samt spa. Rummet omges av en trädgård med terrass. De mysiga rummen är utrustade med  platt-tv, mini-bar, vattenkokare, hårtork, säkerhetsbox, jacuzzi, samt en terrass eller en balkong. Wifi finns. Till hemsidan.