Översikt

Japans hantverk, textil och kultur

Upplev Japans rika hantverkstraditioner och möt hantverkare i byar på landsbygden och i städer, under workshoppar och på museer. Premiärresan gjordes oktober 2017 och blev mycket uppskattad. Nu har vi vidareutvecklat och gjort resan ännu bättre.

Mycket innehållsrikt program som även inkluderar de viktigaste kulturhistoriska sevärdheterna, liksom en teceremoni, besök på matmarknader och promenader genom mycket spännande och intressanta historiska miljöer.

Två nätter kommer vi att bo på ett ryokan, ett traditionellt japanskt hotell som erbjuder bad i varma källor. Och naturligtvis blir det flera tillfällen till hemslöjdsshopping i särskilt utvalda butiker. Vi besöker Tokyo, Matsumoto, Takayama, Hida Folk Village, Arimatsu, Nagoya, Kyoto och den lilla indigobyn Kita i Miyama och resan leds av Peder Christensen.

Program

 • Dag 1 Avresa

  Flyg med Finnair Stockholm-Helsingfors 12.55-14.55, Köpenhamn-Helsingfors 12.35-13.20 och Göteborg-Helsingfors 12.15-13.20. Flyg vidare med Finnair från Helsingfors kl 17.30.

 • Dag 2 Tokyo

  Ankomst till Tokyos flygplats Narita kl 10.00 där Peder Christensen och en engelsktalande japansk guide möter. Buss in till centrala Tokyo som är den naturliga utgångspunkten för att förstå det moderna och det framtida Japan. Men som landets centrum alltsedan 1600-talet är Tokyo också viktigt för det traditionella Japan. Kontrasterna är stora, kejsarpalats och palatsträdgårdar, lyxiga stadsdelar som Ginza med världens högsta tomtpriser, trendiga stadsdelar som Harajaku som är ungdomskulturens centrum och Shibuya som modeskaparen Jean-Paul Gaultier kallat "Det närmaste man kommer science fiction utan att lämna jorden!".

  Programmet under resans tre första dagar innehåller såväl storstadspuls som det traditionella Japan. Programmet bjuder också på såväl det "höga och fina" som det "låga och enkla" inom hemslöjdens värld, vi introduceras i ett huj i de japanska hantverks- och textiltraditionerna. Vi börjar med att stanna vid det 202 meter höga Tokyo Metropolitan Government Office Observation Platform från vilket vi bjuds en enastående utsikt över den världsmetropol vi kommer att ägna tre dagar åt. Vi stannar också för att promenera i skyskrapeområdet i Shinjukuoch på den öppna platsen framför kejsarpalatset där vi ser Nijubashi, de två broarna som utgör ingången till de inre delarna av palatset. Dagens lunch blir vårt första möte med det japanska köket. Framåt eftermiddagen checkar vi in på Hotel Keihan Tsukiji Ginza där vi ska bo tre nätter (3-stjärnigt). På kvällen återsamlas vi för att promenera till en näraliggande Izakaya för att inta välkomstmiddagen.

 • Dag 3 Tokyo, Nationalmuseet, Uenoparken

  Frukost på hotellet. Dagens program börjar på Nationalmuseet, vackert beläget i Uenoparken som är en av de första moderna parkerna i Japan. Parken öppnades i sin nuvarande skepnad 1873 efter att tidigare ha varit en del av templet Kaneiji som förstördes under ett inbördeskrig några år tidigare. Parken är bland annat känd för sina körsbärsträd som blommar vackert på våren. På museet ska vi koncentrera oss på den permanenta utställningsdel som visar textilier, keramik och lackarbeten. Vi fortsätter sedan till Japan Folks Crafts Museum där vi väljer att studera enbart en liten del av museets 17 000 föremål stora samling.

  Dagens lunch intas på egen hand. När måltider inte ingår i programmet kommer Peder Christensen alltid att föreslå och rekommendera lämpliga restauranger. Han kommer också alltid att erbjuda dem som vill ha sällskap att följa med till en restaurang.

  Under eftermiddagen besöker vi Tokyos äldsta och mest kända tempel - Asakusa Kannon templet. Det ligger i området Asakusa och är ett buddistiskt tempel som byggdes någon gång på 600-talet. Vi hinner även med Amuse Museum som visar japansk textil och kultur samt träsnitt, ukiyo-e. Asakusabashi Wholesale District är välkänt för sina butiker med traditionella japanska dockor men vi kommer nog att ägna oss mer åt att fynda bland garner, saxar, knivar och annat.

  Kvällens middag intas på egen hand. För dem som vill ha sällskap väntar Peder i hotellets lobby.

 • Dag 4 Tokyo

  Frukost på hotellet. Morgonens program tar oss till Nippori Fabric Town. Vi citerar från  hemsidan: "Nippori Fabric Town (ibland kallad Nippori Textile Town eller Nippori Fabric Street) är platsen man ska ta sig till om man är ute efter tyger, läder, knappar, blixtlås, tofsar, garn, band, tråd, rosetter eller vad som helst som används till kläder. Kunderna på Nippori Fabric Town är alla från mor- och farmödrar som syr till sina barnbarn, till hobbysömmerskor, skräddare, studenter från Tokyos modeutbildningar till berömda japanska modedesigners och folk som syr kläder till film och TV. Om Akihabara är Tokyos centrum för datornördar så kan man säga att Nippori Fabric Town är centrat för Tokyos modeskapande nördar (ordet nörd använder vi här på mycket respektfullt sätt)." En av de mest populära butikerna i Nippori Fabric Town är Tomato. Lunch på lokal restaurang.

  Under eftermiddagen besöker vi Meijihelgedomen som är tillägnad Meijikejsaren och hans kejsarinna Shoken. Meiji var regentnamn för Mutsuhito som var kejsare av Japan från 1867 men är även benämning på hans regeringstid. Vid Meijis tillträde hade kejsarämbetet saknat politiskt inflytande i över sjuhundra år. Under hans första regeringsår föll Tokugawashogunatet och kejsarens makt förklarades vara återställd, vilket är den s k Meijirestaurationen av 1868.

  Efter Meijihelgedomen är det dags att besöka Harajuku/Omotesando District och butiken Oriental Bazaar.  Middag på egen hand. 

 • Dag 5 Tokyo, Kawaguchi, Matsumoto

  Frukost på hotellet och utcheckning inför att vi ska lämna Tokyo. Vår buss tar oss mot Matsumoto som ligger ganska mitt på Honshu som är den stora "ö" som utgör huvuddelen av Japan och där även Tokyo och Kyoto ligger. Vi stannar till vid Itchiku Kubota Art Museum. Lunch längs vägen. Vi blir serverade sobanudlar , d v s japanska tunna grå nudlar av bovete som serveras med olika tillbehör. 

  Under eftermiddagen arrangeras en workshop i konsten att göra Matsumotos broderade temaribollar (workshop 1, ca 3 tim), en folkkonst som ursprungligen kommer från Kina på 600-talet.

   Vi fortsätter sedan till Matsumoto Hotel Kagetsu där vi ska bo två nätter (3,5-stjärnigt/hög turistklass). Promenad till lokal restaurant för middag. Promenad tillbaka till hotellet.

 • Dag 6 Matsumoto

  Frukost på hotellet. Dagens program gör vi till fots. Vi börjar med att besöka den imponerande och mycket vackra Matsumoto borg som är en av Japans tre allra främsta historiska borgar, och den enda borg vi har valt att inkludera i programmet. Borgen har en historia som går tillbaka ända till 1504 då det byggdes ett fort på platsen. Vi fortsätter vår historievandring genom Matsumotos gamla kvarter längs gatan Nakamachi. Lunch intas på lokal restaurang.

  Under eftermiddagen besöker vi Matsumoto Folk Craft Museum. Museet vi valt att inkludera är litet och personligt, jämfört med museerna vi såg i Tokyo är kontrasten enorm. Museet var ursprungligen privat och ägdes av en man som drev en hantverksbutik i Matsumoto. Mannen blev fascinerad av det folkliga hantverket, lät 1962 bygga museet och samlade på egen bekostnad 7 000 föremål. På museet får vi se träsnideri, bambuprodukter, glas och porslin. Från museet ska vi också passa på att se bort mot de "japanska Alperna", de snötäckta bergstoppar vi kan se i fjärran.  Promenad tillbaka till hotellet och middag på egen hand. 

 • Dag 7 Matsumoto, Takayama, Hirayu

  Frukost på hotellet och utcheckning. Vår buss tar oss från Matsumoto till Takayama, lunch på lokal restaurang längs vägen. Väl i Takayama börjar vi med en workshop i Sashiko. Vi får en en introduktion i Sashikobroderi, Sashiko, "små stygn", är en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. De många små vita stygnen, genom två eller flera lager tyg, bildar vackra geometriska mönster på indigoblått tyg. Förr lappade och lagade brandsoldater, fattiga bönder och arbetare sina slitna blåkläder i sashiko. Tekniken har förfinats och används idag av alla samhällsklasser i Japan. Vi hinner också med ett besök i Hida Sashiko Shop som många framhåller som den absolut bästa sashikobutiken.

  Vi fortsätter sedan till Hirayu för att checka in på Okada Ryokan där vi ska bo två nätter. Okada Ryokan är ett japanskt onsenhotell (onsen betyder varm källa) där vi kan koppla av på ett riktigt japanskt sätt och njuta av japanskt bad. Hotellet är ett ryokan och rummen vi ska bo i erbjuder futonbäddar Här finns bara rum som tar 2-3 personer. Observera därför att vi kommer att behöva ändra i rumsfördelningen för dessa två nätter och fördela oss på så sätt att det blir just 2-3 resenärer i alla rum vi disponerar. Tillägget för enkelrum inkluderar därför inte de två nätterna på detta hotell. Dessa två nätter kommer de som bokat enkelrum att behöva dela rum med en-två andra resenärer. Om du känner att du kommer att ha svårt att sova i futonbädd rekommenderar vi dig att ta med ett liggunderlag.

  Observera även att man inte får bada onsen om man är tatuerad. Om din tatuering är liten och lätt kan döljas helt och hållet av ett plåster som sitter fast ordentligt uppstår inget problem. Om du har en större tatuering måste du boka och betala för en privat "badavdelning". Om du är tatuerad, kontakta oss! Denna kväll blir i sanning en riktigt japansk upplevelse. Middagen som serveras är nämligen Kaiseki vilket helt enkelt betyder en traditionell japansk meny med ett flertal rätter.

 • Dag 8 Hirayu, Takayama, Hida Folk Village, Hirayu

  Japansk frukost på hotellet varefter vi återvänder till Takayama för att uppleva morgonmarknaden varifrån vi fortsätter till Hida Folk Village (Hida no Sato). Här finns mer än 30 traditionella hus, en del med halm- och andra med shingeltak, som alla kan besökas. Hantverkare arbetar med traditionella verktyg och metoder i flera av husen med kviltning, halmslöjd, träsnideri, vävning, keramik och tillverkning av takplattor för shingeltak.

  Här arrangeras vår tredje workshop: Chidori-koushi vilket innebär att tillverka ett föremål att hänga på t ex en väska eller telefon, gjord av trä och i ett "rutmönster" (workshop 3, ca 1 ½ tim). Japansk lunch på en lokal restaurang.. Vi ska även ströva längs gatan Sannomachi i Takayamas fascinerande gamla stadskärna och omkringliggande historiska kvarter. Buss tillbaka till hotellet där det även denna kväll serveras en härlig Kaisekimiddag.

 • Dag 9 Hirayu, Arimatsu/Nagoya

  Japansk frukost på hotellet.  Vi reser vidare med vår buss mot Arimatsu. Lunch på lokal restaurang. Workshop denna dag: Shibori - olika knyttekniker och färgning. Sen eftermiddag fortsätter vi mot Nagoya för övernattning på Nagoya Castle Plaza. Middag på egen hand. 

 • Dag 10 Nagoya, Kyoto

  Frukost på hotellet. När vi checkar ut lämnar vi vår stora resväska på hotellet. Väskan kommer att transporteras med särskild bil till Kyoto där vi får tillbaka väskan nästa dags eftermiddag på hotellet. Du måste därför ha med en tunn och lätt extraväska som du kan packa denna dags och nästa dags förnödenheter. På tåget saknas utrymme för stora väskor. Vi går tillsammans till järnvägsstationen för tåg till Kyoto. På Kyotos järnvägsstation väntar en buss som tar oss till ett textilcenter för att lära oss historien om och användandet av kimono samt se några japanska kvinnor klädda i kimono. Lunch. Efter lunchen beger vi oss till den berömda Gyllene paviljongen, Kinkakuji, och det zenbuddhistiska templet Ryoanji med sin berömda stenträdgård som tros ha skapats i slutet av 1400-talet. Trädgården består av femton stenar i ett sandhav, varav fjorton syns samtidigt oavsett varifrån trädgårdslandskapet betraktas. Bara den som nått högre upplysning sägs kunna se alla femton samtidigt. 

  Sent på eftermiddagen checkar vi in på Ariston Hotel Kyoto Jujo där vi ska tillbringa resans återstående fyra nätter (3-stjärnigt/turistklass). På hotellet väntar det bagage som vi lämnade ifrån oss i Nagoya dagen innan. För de som vill gör vi en promenad till Konjaku. Kvällens middag intas på egen hand. 

 • Dag 11 Kyoto

  Frukost på hotellet. Buss till Momoyama District för ett besök hos Jorie Johnsson som ska berätta om sin tid som textilhantverkare i Japan där hon bott i mer än tjugo år samt arrangera en workshop i tovning (filtning), ett besök som vi räknar med ska pågå i tre-fyra timmar (workshop 4, ca 4 tim). Luch på japansk lokal restaurang varefter vi återvänder med buss till Kyoto.

  Vi inleder eftermiddagen med besök i Shibori-muséet. Därefter tar vi oss till en särskilt utvald affär som bland annat säljer handgjorda broderinålar och för att gå genom stenlagda gränder som är kantade av traditionella butiker, tehus och små tempel. Vi går genom det klassiska nöjesdistriktet Gion, av många betraktat som Kyotos själ och det mest exklusiva och välkända av Japans alla geishadistrikt. Innan vi återvänder till hotellet ska vi delta i en teceremoni och zenmeditation i templet Gesshin-in. Middag på egen hand. 

 • Dag 12 Kyoto

  Frukost på hotellet. Vi fortsätter programmet i Kyoto som är "Japans kulturella och konstnärliga huvudstad" med att besöka området runt Kiyomizu-templet där vi hittar shoppinggatorna Ninenzaka och Sannenzaka som är av intresse för oss hemslöjdare. Detsamma gäller Kyoto Handicraft Center. Vi hinner även med Fureaikan hantverksmuseum där vi får göra schablontryck innan vi äter lokal japansk lunch. Under eftermiddagen är det ledig tid. Middag på egen hand.

 • Dag 13 Kyoto, Miyama, Kyoto

  Frukost på hotellet. Heldagsutfärd som börjar med drygt en och en halv timmes bussresa upp i bergen norr om Kyoto för ett besök i Kita Village i Miyama där vi ska se den levande byn och besöka The Little Indigo Museum. Efter japansk lunch på en lokal restaurang i byn besöker vi ett litet museum och ser en utställning om kiltning. Buss tillbaka till hotellet i Kyoto. På kvällen samlas vi i hotellets lobby för en promenad till en näraliggande restaurang för avskedsmiddag under vilken Shabu Shabu ("hot pot") serveras. Promenad tillbaka till hotellet.

 • Dag 14 Kyoto, Osaka, hemresa

  Utcheckning från hotellet. Cirka kl 06.45 avresa med buss från hotellet till Kansai Airport i Osaka. Avresa med Finnars flyg kl 10.45, ankomst till Helsingfors kl 14.45 samma eftermiddag, flyg med Finnair Helsingfors-Stockholm 16.00-16.00, Helsingfors-Köpenhamn 15.40-16.20 och Helsingfors-Göteborg 16.00-16.25.

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avresor Resan planeras återkomma oktober 2020
I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Tokyo och hem från Osaka. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Måltider ombord
 • Resan leds av Japankännaren Peder Christensen som även var med på resan 2017
 • Dessutom medverkar en japansk engelsktalande guide under hela resan i Japan
 • Hotell av turistklass/hög turistklass enligt programmet, del i dubbelrum
 • Två av hotellnätterna spenderas på ett ryokan som erbjuder onsenbad
 • Alla angivna måltider (samtliga frukostar, 11 luncher och 5 middagar), exkl måltidsdryck
 • Resans program enligt ovan
 • Angivna workshops (5 stycken)
 • Inrikes buss- och tågresor enligt program
 • Transfers, bagagehantering och samtliga för programmet nödvändiga entréavgifter
 • Dricks till lokala guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter och internationell flygplatsskatt vid hemresan
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum
I priset ingår ej
 • Enkelrum på förfrågan. Observera att enkelrum inte ingår under de två nätter man bor på ryokan, se programtexten ovan under dag 7.
 • Anslutningsflyg till Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa
Dag 2. Ankomst Tokyo
Dag 3. Tokyo
Dag 4. Tokyo
Dag 5. Tokyo, Matsumoto
Dag 6. Matsumoto
Dag 7. Matsumoto, Takayama, Hirayu
Dag 8. Hirayu, Takayama, Hida Folk Village, Hirayu
Dag 9. Hirayu, Nagoya
Dag 10. Nagoya, Kyoto
Dag 11. Kyoto
Dag 12. Kyoto
Dag 13. Kyoto, Kita by i Miyama, Kyoto
Dag 14. Avresa med flyg, hemkomst

Resesätt Finnair
Klimat

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa. Klimatkompensera här »

Visum

Svensk medborgare behöver inte visum för denna resa men måste medföra giltigt pass under hela resan. Passet måste vara giltigt i minst sex månader framåt i tiden från dagen för hemresa. Om du inte är svensk medborgare måste du själv undersöka om du behöver visum för resan. Om du behöver visum ansvarar du själv för att ansöka om detta visum.

Resans karaktär

Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.