Översikt

Perus hantverk, textil och kultur

Vi möter indiankvinnor som spinner och färgar garn med lokala växter och mineraler. Kvinnorna väver och stickar i traditionella mönster och med uråldriga tekniker. Vi bekantar oss med de olika kameldjuren och lär oss att skilja mellan alpacka- och vikunjaull. Vi besöker hantverkscentra där man tillverkar textilier av den fina ullen och vi ges tillfällen till inköp.

På Titicacasjön ser vi hur man bygger de flytande vassöar man bor på. På ön Taquile möter vi männen som stickar en särskild huvudbonad som ska bedömas av den blivande hustrun. Vi besöker lokala marknader och hantverksverkstäder, ser kondorerna glidflyga över Colcadalen och vi njuter av musik och folkdans. Naturligtvis besöker vi även det vidunderliga Machu Picchu. Under resan från storstaden Lima till den traditionella inkabyn Ollantaytambo och den vita staden Arequipas vackra centrum möter vi de tusenåriga kulturerna och det koloniala arvet, allt uppblandat med det andinska inflytandet. Resan leds av Päivi Suomalainen.

En resa vi genomfört tre gånger 2015-2017 och som fått mycket höga betyg. Nu är det din tur att följa med för att uppleva Perus uråldriga textil- och hantverkstraditioner!


Päivi Suomalainen - resans färdledare

Päivi Suomalainen kommer ursprungligen från Finland. Under perioden 1978-1998 bodde Päivi i Sverige där hon träffade sin blivande man Raúl Parada. 1999 flyttade de båda till Raúls hemland Chile där de nu bor i den chilenska kuststaden Viña del Mar i regionen Valparaiso. Päivi utbildade sig till auktoriserad guide i Chile och har sedan dess guidat och lett resenärer framför allt från Sverige och Finland. Sedan 2005 arrangerar Päivi Suomalainen och Raúl Parada resor i Latinamerika, resor som oftast leds av Päivi. Genom åren har Päivi lett ett stort antal resor till Perus alla hörn. Vår första Hemslöjdsresa till Peru 2015 och resorna 2016 och 2017 fick mycket höga betyg. Resan bjuder på ett program som är planerat särskilt för dig med ett starkt intresse för hantverk och textil. Men vi kan även lova att du under resan blir mycket väl omhändertagen av inte bara Päivi utan också av Raúl som medföljer under hela resan i Peru för att ansvara för och övervaka resans praktiska arrangemang.

Program

 • Dag 1 Avresa, ankomst Lima

  Avresa med KLM:s flyg Stockholm-Amsterdam kl 09.35-11.35. Avresa från Köpenhamn och Göteborg, fråga vid bokning av resan. Vidare med KLM Amsterdam-Lima12.35-18.05 (tidsskillnad -7 tim, d v s Peru är 7 timmar efter Sverige i tid). Päivi Suomalainen möter på Limas internationella flygplats. Transfer till Hotel Senorial, Lima för incheckning.

 • Dag 2 Lima

  Frukost. Lima är en av Sydamerikas snabbast växande metropoler, en myllrande stad med cirka åtta miljoner invånare, grundad av Francisco Pizarro 1535. Limas historiska centrum med sina koloniala byggnader och flertaliga museer finns upptaget på UNESCO:svärldsarvslista. Efter frukost gör vi en stadsrundtur i Perus huvudstad som ligger vid Stilla havets kust. Vi börjar i den äldre stadsdelen där vi bl a besöker San Franciscokyrkan och klostret med de berömda katakomberna. Klostret och kyrkan, eller snarare marken under dem, användes som allmän kyrkogård fram till början av 1800-talet. Än idag finns det i katakomberna tiotusentals skelett, kvarlämningar som har kartlagts av forskare och myndigheter. Vi fortsätter med att se de vackra byggnaderna kring stortorget Plaza Mayor. Det var här peruanerna 1821 deklarerade sin självständighet från det spanska kungariket. Vi fortsätter till Rafael Larco Herrera-museet som anses vara ett av de allra bästa historiska museerna i hela Peru. Bara i förrådet finns det över 40 000 föremål från flera tusen år tillbaka representerande kulturer som Paracas, Nasca och Chavin, ända fram till spanjorernas ankomst. I museet finns också en avdelning med textilier, bl a bitar av tusenåriga, handvävda bomullstyger med cirka 400 trådar/tum. Vi fortsätter sedan till San Isidro och Miraflores för en gemensam lunch med peruanska läckerheter. Programfri eftermiddag. Övernattning på Hotel Senorial, Lima.

 • Dag 3 Lima, Cusco, Chinchero, Ollantaytambo

  Frukost. Vi flyger tidigt till Cusco som med sin halva miljon invånare ligger på ca 3 400 meters höjd. Från Cuscos flygplats kör vår buss mot den traditionella inkabyn Ollantaytambo som är dagens slutmål. Längs vägen stannar vi i ett hantverkscentrum i byn Chinchero där vimöts av indiankvinnor från små samhällen i omgivningarna. Indiankvinnorna som är i alla åldrar visar oss sina mönster och vävnadstekniker. Det är just besök som vårt som uppmuntrar dem att fortsätta med textilt arbete och traditionellt hantverk, trots de nymodigheter och kanske mer lockande erbjudanden om arbete i storstäder som Cusco. Vi kommer att få se och höra hur mödrarna i århundraden har lärt sina döttrar färga garn genom att använda sig av lokala växter och mineraler. Vi ska också besöka ett kooperativt saltbruk där familjer i generationer har ägnat sig åt att utvinna salt. Bäckvattnet leds genom ett berg till tusental små dammar där vattnet dunstar och lämnar kvar det smakrika bergssaltet. Sedan fortsätter vi till Ollantaytambo där vi checkar in på hotell. Sen lunch på hotellet varefter vi ges programfri tid. Här kan man med fördel promenera genom byn och göra egna eller gemensamma upptäckter. Middag på egen hand och programfri kväll. Övernattning på Hotel Capaq Inka, Ollantaytambo.

 • Dag 4 Ollantaytambo, Machu Picchu, Ollantaytambo

  Efter frukost tar vi tåget längs Urubambafloden som tydligt visar vägen till byn Aguas Calientes. Byn ligger vid fötterna av berget Machu Picchu som i sin tur har givit sitt namn åt den mytiska inkastaden Machu Picchu. De sista kilometerna tar en buss oss på en serpentinväg genom den subtropiska naturen. Väl uppe får utsikten över Machu Picchu som ligger gömd bland de branta bergen – och av UNESCO förklarat som världsarv – även den mest vana resenär att tappa andan. Människorna som bodde här uppe har alltid känt till platsen; en lantbrukare odlade till och med grönsaker på dess terrasser. Den "vetenskaplige upptäckaren" av Macchu Picchu var Hiram Bingham, arkeolog från USA, som kom hit 1911. Än idag är de mytomspunna ruinerna på 2 400 meters höjd en av hela Sydamerikas mest kända sevärdheter. Efter en guidad vandring får vi tid att bekanta oss med Machu Picchu – som betyder "gammalt berg" – på egen hand. Senare på eftermiddagen samlas vi nere i byn Aguas Calientes för lunch innan tåget tas oss tillbaka till byn Ollantaytambo. Övernattning på Hotel Capaq Inka, Ollantaytambo.

 • Dag 5 Ollantaytambo, Urubamba, Pisac, Awanacancha, Cusco

  Frukost. På förmiddagen börjar vi vår färd mot Cusco. Under resan kommer vi att se en del odlingar, trots den höga höjden på nära 4 000 meter. Här odlas bland annat bondbönor, havre och quinoa. Själva lantbruket ser ut att ha stannat i tiden. Man kan på sina håll se ett antal personer, även hela familjer, bruka jorden med mycket primitiva verktyg. Vi stannar upp i staden Urubamba som är Heliga dalens största stad med runt 18 000 invånare. Där hittar man det mesta av lantbruksprodukter; från majskolvar och foder till husdjuren till små kycklingar och fårost. Efter det fortsätter vi färden längs dalen till Pisac, byn med den stora marknaden som har allt från panflöjter till fabriksgjorda textiler, målningar och smycken. Här kommer vi att ha en möjlighet att äta lunch eller enklare måltid på egen hand innan vi fortsätter till hantverkscentrat Awanacancha där indiankvinnor från närliggande samhällen träffas och tillsammans väver enligt de urgamla teknikerna och traditionerna. Centrat får stöd av textilindustrin i Arequipa genom att indiankvinnorna får utbildning och skälig ersättning för de tillverkade hantverken som sedan säljs på plats eller i Arequipa. Framåt sena eftermiddagen/tidiga kvällen når vi Cusco där vi checkar in på Hotel Suenos de Inka. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 6 Cusco

  Frukost. Denna dag är helt och hållet avsedd för vila och för att vi ska återhämta oss. Cusco är en stad som passr bra just för detta ändamål. Inkariket forna huvudstad Cusco är nämligen trevlig, pittoresk och mycket inbjudande. Här finns koloniala byggnader och tusenårig indiankultur. Stadens smala gator och gränder lockar till promenader och egna strövtåg. Här finns Textilmuseet och Museo Laura Masimo, gratis entré till båda museerna som är små men mycket intressanta. Därutöver finns bl a den intressanta San Pedro-marknaden och katedralen. För den shoppingsugne finns ett stort utbud av bra butiker med varor i alla prislägen och kvaliteter. Framåt kvällen återsamlas vi till en gemensam matupplevelse i det andinska kökets tecken. Övernattning på Hotel Suenos de Inca, Cusco.

 • Dag 7 Cusco, Puno

  Efter en tidig frukost påbörjar vi färden till Titicacasjön i en bekväm långfärdbuss. Det skiftande och vackra landskapet är en fröjd för ögat. Vi stannar flera gånger under resan, bl a i den lilla byn Andahuaylilla med kyrkan San Pedro Apóstol som är känd som "Perus Sixtinska kapell" och en av de vackraste kyrkorna i hela landet. Vi besöker den lokala kooperativa hantverkshandeln där indiankvinnor från näraliggande samhällen ställer upp sina alster för försäljning. I närheten finns också det mer vanliga souvenirutbudet i stånden på torget. Innan vi fortsätter äter vi en lunch som består av lokala maträtter. I La Raya på gränsen mellan Cusco och Puno län gör vi ett kort stopp på 4 300 meters höjd. Här kan vi se det snöklädda berget Chimboya som är ursprunget till den 3 500 km långa Urubambafloden. Bortom denna punkt blir landskapet en platt högplatå med det typiska gulnade ichugräset och några enstaka kor, i fjärran reser sig höga berg. Vi anländer till Puno och Titicacasjön under sena eftermiddagen och tar in på Hotel Qelqatani, Puno.

 • Dag 8 Titicacasjön, Taquile

  Frukost. På gränsen mellan Peru och Bolivia ligger den vackra sjön Titicaca på ca 3 800 meters höjd. Den är världens högst belägna navigerbara sjö och den största av alla Sydamerikas sjöar. Idag ska vi ut på vattnet för att bekanta oss närmare med Titicaca och dess invånare. Vi börjar tidigt med de flytande öarna, vassöarna, som tillhör urosindianerna. Öarna är som namnet antyder byggda av vass och bebos av två-fyra familjer. Idag är turistverksamheten tillsammans med fiske och hantverk såsom broderade textiler och mindre föremål flätade av vass den största inkomstkällan. Här ute på vattnet får vi en uppvisning av hur man bygger en vassö och hur och av vad man lever på ön idag. Vi ska också göra en tur med en vassbåt, en större modell som kan ta upp till femton-tjugo passagerare. Därefter fortsätter vi med motorbåt till Taquile, en av de större öarna i Titicaca. Taquile verkar vara oberörd av den moderna tiden och styrs av familjerepresentanter valda av öborna. Det konservativa men också kooperativa styret har bidragit till intrycket att här har tiden verkligen stannat. Taquile är känd för sina vackra, ofta av män stickade textilier. Utöver vantar och mössor ska varje man sticka sig en vattentät huvudbonad som betygsätts och förhoppningsvis godkänns av den eventuellt blivande frun. Hattstickandet som är en hederssak tar månader att förfärdiga. Till sin man väver den blivande hustrun en "kokabladsväska" som han sedan alltid ska bära med sig. Väskan och mönstren på den tätstickade mössan avslöjar mannens status, gift eller ogift. Kvinnan väver även ett midjebälte med familjens vardag i olika mönster till mannen, ett bälte han sedan alltid bär under arbetet på åkern. Mer om traditionerna får vi höra under besöket på ön. För att vi ska kunna lära oss mer om indianernas mönster och stickningsteknik direkt av kvinnorna på ön kommer vi att övernatta på Taquile, något som de lokala indianfamiljerna ansvarar för. Vi kommer att bo två-tre personer hos varje familj. Naturligtvis sover vi i säng med med lakan och filtar. Toalett finns utanför huset liksom tvättmöjligheter (men bara kallt vatten!). Lunch under dagen och middag på kvällen. Måltiderna är goda och består oftast av soppa och en varmrätt, ofta helt vegatariska. Frukosten består av hemlagat bröd med marmelad, kanske ägg, kanske pannkakor. Enkelt, gott och mycket trevligt och uppskattat.

 • Dag 9 Titicacasjön, Taquile

  Efter frukost följer vi med familjerna ut till åkern för att se deras dagliga sysslor eller kanske t o m för att delta lite i arbetet? Vi kan naturligtvis även välja att se mer och även prova på de olika hantverk som praktiseras på denna spännande och närmast sagolika ö där männen stickar och kvinnorna väver. Naturen är storslagen, atmosfären är mycket speciell, upplevelsen blir närmast meditativ. Efter lunch återvänder vi till Punos hamn varifrån vi fortsätter till hotellet. På kvällen blir det middag med musik- och folkdans. Vi kan återigen beundra färgskalan och mönstren i dansarnas olika folkdräkter. I Peru finns det mer än 200 olika folkdanser, en tradition som det än idag övas flitigt på oavsett ålder eller kön. Övernattning på det redan bekanta Hotel Qelqatani i Puno.

 • Dag 10 Puno, Colcadalen

  Efter frukosten färdas vi västerut mot Colcadalen. Vi passerar karga, men mycket vackra vyer på flera tusen meters höjd. Kanske möter vi några mindre flockar vikunjor. Vikunjan, det minsta av Perus fyra kameldjur och den med den finaste och därför dyrbaraste ullen, lever fridlyst i nationalparken intill Colcadalen. Vi stannar på resans högsta punkt, ca 5 000 meter, för att ge en offergåva, Apacheta, till bergsgudarna Apus. Vi följer nämligen traditionen och den andinska religionens tanke att be om tillstånd för att passera passet och för att be om beskydd. Under eftermiddagen anländer vi till byn Chivay som med sina 5 000 invånare är huvudbyn i Colcadalen. I hotellets reception finns det gott om lokalt textilhantverk, både stickat och vävt. Med litet tur hittar vi i lobbyn en indiankvinna från cabanafolket vid vävstolen eller vid symaskinen när hon broderar en vacker folkdräkt. Den broderade folkdräkten kommer se igen under kvällens folkdansuppvisning i samband med middagen. Innan dess erbjuds vi att bada i byns termala bad. Det mineralhaltiga varma vattnet gör gott för reströtta kroppar och stela ben. Hotel Casa Andina, Chivay.

 • Dag 11 Colcadalen, Arequipa

  Efter den tidiga frukosten fortsätter vi mot ravinen Colca, en av de djupaste i hela världen. Längs vägen kommer vi att se terrassodlingar som än idag är i aktivt bruk, trots att vissa av dem är flera hundra år gamla och stammar från före Inkaimperiet. Ordet Colca betyder förråd, vilket Colcadalen med sina jordbruksprodukter också var för den extremt torra regionen Arequipa. Vi tar den krokiga vägen via småbyar till Cruz del Condor, den utsiktplats från vilken vi ska spana efter kondorer. Det finns cirka 30 kondorer i området och med litet tur kan vi få se dem glidflyga i ravinen. Kondoren kan mäta över tre meter mellan vingspetsarna och bygger sina bon i bergväggen. Utsikten härifrån är majestätisk och inbjuder till promenader och fotografering. Den traditionella, broderade folkdräkten används flitigt även under vardagarna. Colcadalens dräkter visar – som så många andra delar av Peru – ett starkt spanskt inflytande i sina textilier. Här märks det framför allt i broderierna på de korta "tjurfäktarvästarna" och de långa kjolarna. Vi besöker en mindre hantverksateljé som drivs av mor och dotter för att få se deras textiler som är stickade, vävda och broderade. Väl tillbaka i Chivay intar vi lunch innan avfärden mot den vita staden Arequipa, dit vi anländer sen eftermiddag. Övernattning på hotell La Casa de mi Abuela, Arequipa.

 • Dag 12 Arequipa

  Efter frukost besöker vi en fabrik för alpackatextil. Hit fraktas ullen från högplatåns alpackor och sorteras efter färg och kvalitet. Vi kommer att kunna urskilja de olika naturliga tonerna av alpackans ull. Vi gör också en sväng i området för att lära oss att skilja mellan alpacka- och vikunjaullen. Vikunjaull är den allra mjukaste ullen som produceras av de fyra kameldjuren; på en kvadratmillimeter finns det ca 200 hårstrån. Från vikunja som lever i det vilda får man inte mer än cirka 300 gram ull vartannat år. Det förklarar varför ullen och textilierna från vikunja är så exklusiva. För de intresserade finns det alpackagarn att köpa. Återstoden av dagen är programfri för att vi ska kunna bekanta oss med Arequipa, den näst största staden i Peru. Stadens centrum är ett av de vackraste i landet, byggt i kolonial stil av den vita vulkaniska mineralarten "sillar". I stadens centrum ligger det unika Santa Catalinaklostret, en stad i sig med sina smala och pittoreska gator, som grundades redan år 1580. För den som är intresserad av inkaimperiet kan ett besök i det katolska universitetets "inkamuseum" vara ett alternativ. Där finns den djupfrysta mumieinkaflickan "Juanita" som hittades på ett närliggande berg på ca 6 000 meters höjd. Förutom de flertaliga hantverksbutikerna erbjuder Arequipa även gott om kaféer och restauranger. På kvällen återsamlas vi för avskedsmiddag. Övernattning på hotell La Casa de mi Abuela, Arequipa.

 • Dag 13 Arequipa, Lima, hemresa

  Frukost. Förmiddagen är avsatt för att var och en ska få egen tid i Arequipa som är centrum för textilindustrin i Peru. Här finns ett flertal butiker och hantverksshoppar som erbjuder textiler i olika material och färger. Många av butikerna ligger i gamla och vackra koloniala byggnader med innegårdar vilket gör dem ännu mer attraktiva. Eller varför inte sätta sig ner på en bänk i hotellets trädgård och njuta av värmen? Tidig eftermiddag flyger vi till Lima. Avresa från Lima kl 19.55 med KLM:s flyg till Amsterdam.

 • Dag 14 Hemkomst

  Ankomst till Amsterdam kl 15.25. Flyg vidare till Stockholm 17.00-19.00. Flyg till Köpenhamn och Göteborg, fråga vid bokning av resan.

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Pris Från 46 650 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 1100 kr
Enkelrumstillägg 5.950kr
Detaljerade priser

Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller  prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt: 1100 kr

I priset ingår
 • Flyg med KLM via Amsterdam till Lima i Peru t/r. Avresa från Stockholm. Måltider ombord
 • Resans färdledare - Päivi Suomalainen - möter i Lima och leder resan i Peru. Dessutom medverkar lokala engelsktalande peruanska guider i programmet
 • Hotell av god turistklass, del i dubbelrum. Övernattningen på ön Taquile, se programtexten under dag 8
 • Mycket innehållsrikt och omfattande program
 • Samtliga angivna måltider (alla frukostar, 7 luncher och 6 middagar), exklusive måltiddryc
 • Transfers, bagagehantering, transporter och för programmet nödvändiga entréavgifter
 • Inrikesflyg Lima-Cusco och Arequipa-Lima
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avrese- och hemreseorten. Internationell flygplatsskatt
 • Dricks till lokala guider, chaufförer och hotellpersonal
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum
I priset ingår ej
 • Enkelrum, se pristabellen ovan
 • Reseförsäkring

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Observera! Vid avresa från Köpenhamn eller Göteborg tillkommer avgift om 1000 kr per person.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg, ankomst Lima
Dag 2. Lima
Dag 3. Lima, flyg till Cusco, buss via Chinchero till Ollantaytambo
Dag 4. Ollantaytambo, tåg till Machu Picchu och tillbaka till Ollantaytambo
Dag 5. Ollantaytambo, buss till Urumamba, Pisac, Awanacancha, Cusco
Dag 6. Cusco
Dag 7. Cusco, buss till Andahuaylilla och Puno vid Titicacasjön
Dag 8. Puno, Titicacasjön, ön Taquile
Dag 9. Taquile, Puno
Dag 10. Puno, buss till Chivay/Colkadalen
Dag 11. Chivay, buss till Colcaravinen, Cruz del Condor, Chivay och Arequipa
Dag 12. Arequipa
Dag 13. Arequipa, flyg till Lima, hemresa med flyg på kvällen
Dag 14. Hemkomst

Resesätt KLM
Visum

Deltagare i resan måste medföra giltigt pass (giltigt minst sex månader från utresa ur Peru) med några tomma sidor för eventuella stämplar.

Svensk medborgare behöver inget särskilt visum till Peru. Om du inte är svensk medborgare måste du själv undersöka om du behöver visum. Om du behöver visum ansvarar du själv för att ansöka om detta visum.

Om Hemlöjdsrabatter
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.