Översikt

Peking - Stickning, garn, textil och hantverk

Specialprogram som vänder sig till dig med stort intresse för stickning, garn, textilier och hantverk. Personalen i en garnbutik bjuder in till en workshop i stickning och virkning.

En annan workshop arrangeras för oss av utländska kvinnor bosatta i Peking som har stickning som stort intresse. I södra Peking letar vi upp de kinesiska kvinnor som har den stora parken runt Himmelens tempel som samlingsplats för att sitta ned och sticka tillsammans. Under en tredje workshop lär vi oss knyta kinesiska knutar.

Även en berömd ateljé för tillverkning av Pekingoperakläder bjuder in oss för att vi ska få sy var sin minidräkt, en klassisk kinesisk qipao. Vi ska också besöka en stor marknad för garner, stickor och annat som används i stickningen, ta del av hur silke och siden framställs, studera olika typer av kinesiska klädedräkter och smaka på riktigt kinesiskt te. Resan leds av Kerstin Andersson som även har planerat vårt specialprogram.

Välkommen med på en resa som bjuder på mycket kunskap, många glada skratt och massor av upptäckarglädje!

Boka din resa

2019-03-11 2019-03-17 16 650 kr Finnair 5+ Boka

Program

 • Dag 1-2 Avresa, Peking

  Avresa från Sverige och ankomst till Peking dagen därpå där Kerstin Andersson möter. Peking ligger i norra utkanten av den stora nordkinesiska slätten. I väster skyddas Peking av halvcirkelformade berg. Här möttes en gång handelsvägarna söderifrån och karavanvägarna från höglandet bortom bergen i norr. Peking har varit Kinas huvudstad ända sedan den tid då mongolerna under Kublai khan (1260-1294) regerade, med undantag för åren 1368-1420 (Mingdynastins första tid) och 1911-1949 (Republiken efter kejsardömets fall fram till Maos revolution). Fram till idag har staden i huvudsak bevarat den stadsplan med huvudgatorna i ett nord-sydligt/öst-västligt rutmönster som mongolerna drog upp. Pekings alla gamla viktiga byggnader härstammar från Ming- (1368-1644) och Qingdynastierna (1644-1911).

  Kejsarpalatset som vi känner under namnet Förbjudna staden byggdes under Ming i början av 1400-talet, renoverades och utökades under Qing för att få det utseende det har idag. Pekings stadsplan följer principerna för geomantik eller fengshui, den urgamla kinesiska läran vars kinesiska namn betyder "vind och vatten", och som beskriver hur man skapar harmoni mellan människan, naturen och kosmos. Det innebär att Pekings alla viktiga byggnader vetter mot söder, skyddade från skadliga yin-influenser (kalla vindar, elaka barbarer, onda andar) från de nordliga stäpperna. I söder hittar man yang-krafterna, solen och värmen.

  I dagens Peking samsas de gamla trånga gränderna med kejserliga palats och spektakulära skyskrapor. Här ligger billiga familjerestauranger vägg i vägg med McDonald's och lyxkrogar. Här går man på traditionella tehus, trendiga caféer, moderna klubbar och även cigarrbarer. Här finns cykelrikshor, lyxbilar och ett av världens största tunnelbanenät. Och här finns prisvärd shopping. Om vädret är klart bjuder flygresan till Peking på utsikt över Sibirien och Mongoliets stäpper. Under inflygningen mot Peking dyker den mäktiga Kinesiska muren upp där den slingrar sig över bergstopparna.

  Vår första dag i Mittens rike börjar med ett besök i Himmelens tempel där vi, förutom att se det vackra templet, ska sätta oss ned för att sticka tillsammans med de kinesiska kvinnor som brukar samlas i en korridor i den omgivande parken. Efter lunch stillar vi sinnena genom att provsmaka några olika sorters kinesiskt te. Teodling och tedrickande har en lång historia i Kina och det finns betydligt fler sorter och varianter än vad vi västerlänningar kan föreställa oss. Under eftermiddagen checkar vi in på Jianguo Hotel, ett trevligt hotell som ligger mycket centralt nära den världsberömda klädmarknaden Silk Street. Efter några timmars vila på hotellet samlas vi till välkomstmiddag.

 • Dag 3 Peking, stickning och virkning, pekingoperakläder

  Förmiddagen ägnar vi åt garn, stickning och virkning. Vi besöker en garnbutik i centrala Peking där butikens anställda ordnar en workshop i stickning och virkning för oss. Förhoppningsvis får vi lära oss några nya tekniker. Definitivt får vi möta kinesiska stickentusiaster och utbyta erfarenheter med dem. Efter avslutad workshop besöker vi en bokhandel där vi kan hitta böcker om kinesiskt hantverk. Bokhandeln är en av Pekings största och säljer förutom en stor mängd böcker även material. På den avdelning som intresserar oss säljs tyger, garn, symaskiner och materialsatser för många typer av textilt hantverk. Böckerna är förstås på kinesiska men brukar ha pedagogiska och tydliga illustrationer som går att förstå.

  Efter lunch besöker vi en ateljé för tillverkning av pekingoperakläder. I allmänhet har trenden i Kina under senare tid varit att ateljé- och hantverksliknande produktion läggs ut som hemarbete på landsbygden. Storstädernas arbetskraft kräver för hög lön och nedvärderar "gammaldags, tidsödande och enformigt" arbete, som t ex mattvävning. Detsamma gäller tillverkningen av de vackra och detaljrika pekingoperadräkterna. I den ateljé vi besöker görs fortfarande tygtryck, sömnad och tillverkning av huvudbonader. Broderiarbetet görs som hemarbete på landsbygden men mönstret markeras och dräkterna monteras och sys i ateljén. En ny produkt är traditionella klädedräkter i miniformat som ramas in och säljs som souvenirer. Vi gör vår egen minidräkt att sätta upp på väggen när vi kommer hem. Extraprogram som kan bokas på plats: middag och Pekingoperaföreställning

 • Dag 4 Peking, programfri dag

  Dagen är programfri för egna strövtåg och äventyr. Du kanske vill återvända till en plats vi redan besökt eller leta upp ett nytt smultronställe? Kerstin Andersson och vår svensktalande kinesiska lokalguide hjälper naturligtvis till med tips. Extraprogram som kan bokas på plats: Förbjudna staden, lunch och Kinesiska muren.

 • Dag 5 Peking, kinesiska knutar, Beijing Wool City, workshop

  Förmiddagen ägnar vi åt konsten att göra kinesiska knutar, den kinesiska motsvarigheten till makramé. Konstarten har anor från förhistoriska tider men blev särskilt populär för ungefär tusen år sedan. Därefter har den haft en skiftande karriär och under perioder hamnat i glömska för att sedan få ett uppsving. Under senare år har det blivit populärt att knyta knutar och man kan överallt köpa sådana alster. Mest populära är dekorationer att hänga på väggen men man tillverkar även andra föremål. Den vanligaste färgen är röd.

  Efter lunch kommer så det stora shoppingtillfället – Beijing Wool City – som rymmer fem våningar med butik efter butik med tyger och garner. Även en del färdigställda kläder finns att köpa men de färdiga kläderna finns där mest för att man ska få idéer, vilket inte hindrar att de ibland säljs, frågan är fri. Inte många av försäljarna talar eller förstår engelska men Kerstin Andersson har sammanställt en liten miniparlör med beteckningar på de flesta varor och material som finns till försäljning. Dessutom finns både Kerstin och lokalguiden inom räckhåll om kommunikationen skulle kärva.

  När vi har shoppat färdigt väntar en av resans höjdpunkter, en workshop på temat stickning och virkning som arrangeras av ett gäng kvinnor av många olika nationaliteter. Kvinnorna som är bosatta i Peking träffas torsdagskvällar på en restaurang eller ett café och handarbetar tillsammans. Just den här kvällen har man avsatt för att umgås och handarbeta tillsammans med oss. Var och en kan under kvällen själv beställa något att äta och dricka på det café eller den restaurang vi kommer att hålla till på.

 • Dag 6 Peking, klädedräkter, silke och siden

  Vi börjar dagen med ett besök i Museet över kvinnor och barn där vi koncentrerar oss på de två avdelningar som visar kvinnors klädedräkter och kvinnors konst och hantverksprodukter. Där får vi se exempel på klädedräkter från Kinas 56 olika folkslag. Dessutom får vi se fina exempel på broderier från olika landsdelar, vävning, batik, pappersklipp, måleri och andra typer av konsthantverk. Inspirerade av detta besöker vi en sidenbutik där vi ska ta del av hur silke och siden framställs. Vi får se silkesmaskar i olika utvecklingsstadier, hur man hasplar av tråden och hur man gör silkevadd till täcken och fyllnad i kläder.

  Efter lunch åker vi till en klädmarknad som ligger alldeles vid Himmelens tempel. Om vädret är gynnsamt och man inte är shoppingbenägen kan man återvända till de stickande damerna, sätta sig ner och sticka med dem. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 7 Peking, hemresa, hemkomst

  Efter frukost är det dags att lämna Peking för denna gång. Transfer till flygplatsen och hemresa med flyg, hemkomst samma dag, flygfakta Finnair

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
Avresor 11/3
Pris Från 16 650 kr
I priset ingår
 • Flyg till Peking t/r med Finnair. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Måltider ombord. Flygfakta Finnair
 • Kerstin Andersson möter i Peking och leder programmet i Peking.
 • Dessutom medverkar svensktalande kinesisk guide i hela programmet.
 • Hotell av första klass, Beijing Jianguo Hotel, del i dubbelrum.
 • Innehållsrikt och omfattande program enligt ovan.
 • Alla angivna måltider (samtliga frukostar, 4 luncher och 2 middagar) inkl måltidsdryck.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och för programmet nödvädiga entréavgifter.
 • KINARESORS informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Reseförsäkring
 • Resan kan förlängas mot avgift
 • Visum Kina
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst till Peking på morgonen
Dag 3-6. Peking
Dag 7. Hemresa med flyg, hemkomst samma dag

Resesätt Finnair
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Resans karaktär

Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 2 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • Jianguo Hotel, Peking

  Jianguo Hotel är ett ovanligt trevligt och populärt hotell, känt inte minst för sin vackra vattenträdgård på innergården. Hotellet ligger centralt i Dongchengs diplomatkvarter, nära T-banestation och endast några få minuters promenad till det populära shoppingstället Silk Market.

  Hotellet erbjuder gratis WiFi, gym, flera restauranger, ett kafé, en brittisk pub och en lobbybar. Restaurang Justine's, fransk restaurang, känd inte minst för sina utsökta efterrätter, Chopstick Restaurant erbjuder klassiska kantonesiska rätter, The Café tillfredställer både asiatiska och västerländska smaklökar med sin delikata buffé, Charlie´s Bar är en populär pub - öppen från lunch till sent på kvällen och the Lobby Lounge erbjuder musikunderhållning och ett varierat utbud av snacks och drycker.

  Rummen är rymliga och modernt inredda, rikligt utrustade med bland annat WiFi, minibar, kylskåp, sattelitkanaler, badrock, tofflor, te-och kaffekokare, värdeskåp, luftkonditionering och sitthörna. Till hemsidan