Översikt

Kambodjas hantverk och textil

Nyhet! En helt ny och unik resa till Kambodja under vilken du får uppleva landets textil- och hantverkstraditioner.

Vi ska se småskalig silkesproduktion, sidenvävning under enkla förhållanden och hur man flätar korgar av vattenhyacint, palm- och pandanblad samt bambu. En workshop under vilken vi färgar våra egna bomullssjalar står också på programmet.

Vi börjar i huvudstaden Phnom Penh där vi möter storslagna minnen från det praktfulla kungliga Kambodja men också från Röda khmerernas illdåd. I Siem Reap väntar de magnifika djungeltemplen i khmerernas legendariska huvudstad Angkor som definitivt är en av världens allra främsta sevärdheter.

En resa som också ger insikter om människornas arbetsförhållanden och vardagsliv i enkla byar på landsbygden, men även tid för avkoppling vid hotellpoolen. Resan leds av Kerstin Andersson.

Program

 • Dag 1-2 Avresa, Ankomst Phnom Penh

  Avresa kl 13.30 med Thai Internationals flyg från Stockholm till Bangkok. Anslutning från andra orter, fråga vid bokning. Ankomst till Bangkok kl 05.45, flyg vidare med Thai kl 07.40, ankomst kl 08.50 till Phnom Penh i Kambodja där Kerstin Andersson och en engelsktalande lokal guide möter. Dagens kambodjanska huvudstad skapades framför allt under det franska koloniala styret 1863-1953. Då formades en synnerligen fransk stad med breda boulevarder och stora planteringar. Det var denna charmiga och fridfulla stad som tömdes på sin befolkning i april 1975 efter att de röda khmererna tagit makten. Stadsbefolkningen tvingades ut på landsbygden. Över hela landet dog (avrättades eller svalt) kanske tre miljoner människor under de nästan fyra år som Pol Pot och Röda khmererna hade makten.

  Den mörka tiden av terror tog slut när vietnameserna invaderade Kambodja 1979 men våldet och lidandet i landet upphörde inte. Inbördeskrig och oro kom att plåga Kambodja ända fram till Pol Pots död 1998. Vi börjar programmet med att besöka Kungliga palatset som har varit hemvist för Kambodjas kungar sedan 1866 när huvudstaden flyttades hit och palatset byggdes. Som andra asiatiska palats rör det sig inte om en stor byggnad utan ett större komplex med ett flertal både vackra och spektakulära byggnader. I palatset bor idag kung Norodom Sihamoni som tillträdde 2004 då hans far Nordodom Sihanouk abdikerade. Ungefär halva palatset är öppet för allmänheten.

  Silverpagodens golv är belagt med 5 000 tackor av äkta silver. Här finns också en förgylld buddhafigur med 9 584 ädelstenar. Det 59 meter höga taket på Tronsalen är uppenbart inspirerat av Bayontemplet i Angkor. Bredvid Tronsalen står en underlig fransk villa helt i järn, skänkt till Kung Norodom av Napoleon III. I palatsets tempel liksom i alla andra kambodjanska buddhistiska tempel måste vi ta av oss skorna. Efter lunchen som blir vår första bekantskap med det kambodjanska köket fortsätter vi till det vackra Nationalmuseet som är byggt i traditionell kambodjansk stil.Här ska vi se en stor och intressant samling skulpturer från olika tidsepoker. Framåt sena eftermiddagen checkar vi in på hotellet. Senare på kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag. I Phnom Penh ska vi bo tre nätter på River Home Boutique Hotel (3-stjärnigt hotell med en liten pool på takterrassen).

 • Dag 3 Phnom Penh, Takeo

  Frukost på hotellet. Denna dag ska vi ägna helt åt textilier, nämligen siden och bomull. En buss tar oss från Phnom Penh till Takeo (ca 2h) som är känt för sina vävtraditioner. Framställning av silke och siden sker enbart på ett småskaligt sätt i Kambodja. Man har endast gult silke att tillgå, ett silke som ger små skördar, är ganska ojämnt och därför inte lämpar sig för storskalig industriell produktion.

  I Takeo besöker vi några lokala väverskor som väver på uppdrag av en beställare som antingen lämnar material till väverskorna att använda för vävning eller som köper färdiga produkter av väverskorna. Ursprungligen använde man ett bamburör som skyttel (spolen ligger lös inne i röret) men numera används rör av plast.

  Vi besöker även en bomullsentreprenör som gör vävflätor som i sin tur hämtas upp av väverskorna. Till stor del väver man sjalar. Men man väver även tyg i metervara, dukar och kraftigare tyger till heminredning. Hos bomullsentreprenören arrangerar vi en workshop under vilken vi får färga våra egna bomullssjalar.

  Efter lunch på en lokal restaurang besöker vi en ateljé där man flätar korgar av palmblad, pandanblad och bambu. Pandanblad köper man från Siem Reap, allt annat finns att hämta i naturen runt omkring. Man tillverkar presentaskar, necessärer, förvaringskorgar och en del annat. Efter en fullmatad dag tar bussen oss tillbaka till Phnom Penh där kvällens middag serveras.

 • Dag 4 Phnom Penh

  Frukost på hotellet. Förmiddagen ägnas åt Kambodjas grymma nutidshistoria. Vi ska besöka det som blivit känt som Killing fields (Dödens fält)efter den film som 1984 blev uppmärksammad världen över och som fick en rad utmärkelser. Killing fields är en plats ute på landsbygden där Röda khmererna mördade och begravde många av sina landsmän i massgravar och som nu är ett minnesmärke över dem som dog här. Tillbaka inne i Phnom Penh besöker vi S-21 Tuol Sleng, en tidigare skola som gjordes om till fängelse och förhörscenter efter att Röda khmererna tömt Phnom Penh på invånare. Besöket kommer inte att lämna någon av oss oberörd.

  Efter lunch väntar den stora centralt belägna marknaden och en butik som sysselsätter och ger försörjning till socialt utsatta kvinnor. Där kan man köpa textilier och andra hantverksprodukter, bland annat broderier som annars inte är så vanliga i Kambodja. Vi ska också hinna med att besöka ett urval av Phnom Penhs många små sidenbutiker innan det blir dags för middag.

 • Dag 5 Phnom Penh, Siem Reap

  Frukost på hotellet. Det har blivit dags att lämna huvudstaden Phnom Penh med buss mot Siem Reap. Längs vägen ska vi göra några stopp. Det första blir i en by med silver- och kopparsmeder och där det även finns träsnidare. Silvret kommer från Kambodja men utvinns numera av kinesesiska företag.

  Vi äter lunch på en plats där man också väver sidensjalar. Verksamheten drivs av en amerikan som har bott i Kambodja i 30 år och hans kambodjanska fru. Silket köper de från Kina, den kambodjanska silkes- och sidenindustrin förintades nästan helt under de politiskt turbulenta åren under Vietnamkriget och de Röda khmererna. Med de medel man har till förfogande försöker man nu få igång en småskalig tillverkning. Efter att ha fått höra mer om deras historia och sett deras vävning fortsätter vi mot Siem Reap. Incheckning på hotell och middag i Siem Reap där vi ska bo fem nätter på Somadevi Angkor Hotel (4-stjärnigt hotell med utomhuspool).

 • Dag 6 Siem Reap, Angkor

  Frukost på hotellet. Hela denna dag ska vi ägna åt en av världens absolut främsta sevärdheter, det historiska khmerriket Angkors tempelruiner, som förstås är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Höljt i halvdjungel utanför Siem Reap ligger det mytiska tempelkomplexet Angkor, huvudort och religiöst centrum för khmerriket under perioden 802-1431. Här uppfördes ursprungligen hinduiska tempel helgade åt Shiva, själva huvudtemplet Angkor Wat är helgat åt Vishnu och är från 1100-talet. Kring templen anlades dammar för konstbevattning, senare kungar byggde buddhistiska tempel.

  Vi ägnar hela den här dagen åt att utforska det storslagna tempelområdet. Vi passerar in genom den södra porten till Angkor Thom, khmerernas gamla huvudstad, och fortsätter till det berömda Bayontemplet, kanske det mest mystiska av Angkors tempel, uppbyggt av stentorn med 216 stora buddhaansikten. Vart vi än vänder blicken ser vi jättelika, outgrundliga stenansikten. De ser inte grymma eller arga ut. Deras ansiktsdrag är snarare milda, goda och svagt leende. Är det en guds uttryck? Eller bara avbildningar av en kung? Ingen arkeolog eller forskare har kunnat klarlägga vad förebilden eller syftet var.

  Ta Prohm är det djungeltempel som nått internationell berömmelse genom actionfilmen Lara Croft: Tomb Raider med Angelina Jolie i huvudrollen. Här har djungeln fått ta över, kraftiga rötter slingrar sig kring stenblock och gamla statyer. Innan dagen är slut ska vi även se ytterligare några tempel, kanske Baphuon, Spetälskekungens terrass och den stora Elefantterrassen varifrån Angkors kungar kunde inspektera sina trupper. Vi avslutar dagen med själva huvudhelgedomen Angkor Wat där vi håller oss kvar till sena eftermiddagen för att förhoppningsvis få uppleva hur den nedgående solen lyser över det magnifika Angkor Wats fem bikupeliknande tinnar och dess breda vallgrav. Lunchen intar vi under dagen på en restaurang inne i Angkor. Kvällens middag intas på egen hand och ur egen kassa. För dem som vill ha sällskap väntar Kerstin Andersson i hotellets lobby.

 • Dag 7 Siem Reap

  Frukost på hotellet. Hela dagen är programfri för avkoppling vid hotellets pool och för egna upptäckter i Siem Reap. Måltiderna intas på egen hand. De som vill ha sällskap till en middagsrestaurang kan ansluta till Kerstin Andersson som väntar i hotellets lobby.

 • Dag 8 Siem Reap, Pourk och två mindre byar

  Frukost på hotellet. Under förmiddagen ska vi besöka en by som är känd för sin framställning av silke och siden. Vi börjar i ett litet center som visar hela processen för framställning av silke. Vi fortsätter därefter till en lokal producent som utför det gamla hantverket och försöker få igång en mer omfattande produktion. Efter lunch åker vi vidare till en annan by där vi besöker familjer som flätar korgar av en vattenväxt vars slanor blir flera meter långa. Gemensam middag när vi är tillbaka i Siem Reap.

 • Dag 9 Siem Reap, Machrey, Tonlesapsjön

  Frukost på hotellet. Avresa med buss från hotellet till Machrey där några mindre båtar väntar på att ta oss ut på sjön Tonlesap. På sjön och floden Tonlesap bor uppemot 85 000 människor i ett stort antal flytande byar. Här - på vattnet - ges vi en mycket konkret inblick i människornas levnadsförhållanden och vardagsliv. Bl a ska vi besöka ett kooperativ som flätar korgar av vattenhyacint.

  Efter en lunch arrangerad för oss av kvinnona inom kooperativet tar båtarna oss tillbaka till Machrey. Under färden tillbaka mot Siem Reap besöker vi en lotusodling. Lotusen är en blomma som har stor betydelse inom buddhismen där den symboliserar renhet. Delar av lotusväxten går dessutom att äta. När blomningen är över gräver man upp roten ur leran på botten av odlingsdammarna eller sjöbottnen. Lotusens frön äts färska eller i soppor och stuvningar. Vi besöker även två butiker som säljer kambodjanskt hantverk av hög kvalitet. I den ena butiken tillverkar man också rökelse. Kvällen avslutas med avskedsmiddag under vilken det ges en föreställning med sång- och apsaradans.

 • Dag 10 Siem Reap, hemresa med flyg

  Frukost på hotellet. Efter en programfri förmiddag äter vi lunch och besöker ett lager som tillhör en av de texilproducenter vi redan besökt. Om du inte redan handlat tillräckligt med siden eller bomull ges här en sista chans. Sent på eftermiddagen tar en buss oss till Siem Reaps flygplats. Flyg från Siem Reap till Bangkok kl 19.40-20.40.

 • Dag 11 Hemkomst

  Avresa från Bangkok med Thai International kl 01.25, ankomst till Stockholm kl 06.50. Anslutning till andra orter, fråga vid bokning.

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Resan planeras till november 2019
Pris Från 25 950 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt xxx kr
Enkelrumstillägg 3 100 kr
I priset ingår
 • Flyg med Thai Airways Stockholm-Phnom Penh/Siem Reap-Stockholm (Siem Reap-Bangkok med Bangkok Airways). Måltider ombord.
 • Vår mycket erfarna färdledare Kerstin Andersson möter i Phnom Penh och leder resan i Kambodja.
 • Dessutom medverkar engelsktalande lokal guide på varje resmål.
 • Hotell av hög turistklass/första klass enligt programmet, del i dubbelrum.
 • Alla angivna måltider (samtliga frukostar, 8 luncher och 6 middagar), exkl måltidsdryck.
 • Resans program enligt ovan.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
 • Inrikes resor enligt program.
 • Dricks till lokala guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum, på förfrågan
 • Anslutningsflyg till Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring
 • Visum till Kambodja ingår ej (USD 35 betalas kontant på flygplatsen i Phnom Penh, se nedan).
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa
Dag 2. Ankomst Phnom Penh
Dag 3. Phnom Penh, Takeo
Dag 4. Phnom Penh
Dag 5. Phnom Penh, Siem Reap
Dag 6. Siem Reap, Angkor
Dag 7. Siem Reap
Dag 8. Siem Reap, Pourk och två mindre byar
Dag 9. Siem Reap, Machrey, Tonlesapsjön
Dag 10. Siem Reap, hemresa med flyg
Dag 11. Hemkomst

Resesätt Thai Airways
Visum

För inresa i Kambodja krävs visum. Detta visum erhålls på Phnom Penhs flygplats och kostar USD 35. Visumkostnaden betalas av dig själv på plats. Ta därför med USD 35 i jämna kontanter för betalning på flygplatsen.Resenär måste medföra giltigt pass under hela resan. Passet måste vara giltigt i minst sex månader framåt i tiden från dagen för hemresa. Om du inte är svensk medborgare måste du själv undersöka om särskilda regler gäller för dig. Om du inte kan få visum på flygplasten i Phnom Penh utan måste ansöka om visum redan före avresan är du själv ansvarig för att ansöka om detta visum.

Resans karaktär

Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.