Översikt

Upplev den rika indiska textil- och hantverkstraditionen på museer och i människornas vardagsliv, se allt från de elegantaste guldbroderier till små familjeverkstäder där man trycker med träblock och gör blomstersmyckat papper av gamla textilier.

I Indien lever traditionen och hantverkskunnandet kvar och tillverkningen fortsätter på samma sätt som den gjort i generationer. Med enkla verktyg lyckas man skapa de vackraste ting, något vi får uppleva bl a under en heldagskurs i broderi. På landsbygden har vi valt ut några särskilda textil- och hantverksbyar som vi ska besöka.

I Delhi besöker vi ett stort museum över indisk hantverks- och textilkonst. Men vi låter oss även förföras av det vidunderligt vackra Taj Mahal och några andra självklara indiska sevärdheter. Programmet rymmer också spännande upplevelser i textilbasarer och på hantverksmarknader där vi möter dem som ska handla kläder till bröllopet, men också den gamle mannen av vilken vi köper de mest bedårande band och tofsar. Broderikursen genomförs på ett tidigare maharadjapalats som omvandlats till hotell där vi ska tillbringa fyra nätter. Invid den stora poolen får vi även lära oss konsten att klä på sig en sari och knyta en turban. Resan leds av Indienkännaren Cecilia Purits med ett starkt intresse för och mycket kunskap om indisk textil- och hantverkstradition. Följ med på en textil- och hantverksresa som bjuder på mycket stora kontraster och lika stora upplevelser!


Om Cecilia Purits - resans färdledare
Cecilia har inte vuxit upp i Indien, men väl med Indien. Som dotter till Samuel Strandberg, Indienkännare och författare till flera böcker om Indien, och den som startade Samuel Travel´s resor till Indien (nu INDIENRESOR), har Indien alltid varit närvarande och självklart viktigt i hennes liv. Cecilia är definitivt en av de svenskor/ar som rest och sett mest av den indiska kontinenten. Genom åren har hon även lett ett mycket stort antal kultur-, studie- och turistresor till Indiens alla hörn, och hon får ständigt högsta betyg för sina insatser. Cecilia har aktivt medverkat i tillkomsten av resans program. Några av de textila programinslagen är sådana som vi kan erbjuda tack vara hennes unika kontakter i Indien. På Kocksgatan, Södermalm, i Stockholm driver hon butiken Picok som bl a säljer indiska textilier.

Boka din resa

2018-11-06 2018-11-17 19 750 kr Finnair 5+ Boka

Program

 • Dag 1 Avresa

  Avresa till Helsingfors med Finnair från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. På kvällen avresa med Finnair från Helsingfors.

 • Dag 2 Delhi, Bharatpur

  Ankomst till Delhis internationella flygplats. Cecilia Purits möter på flygplatsen. Frukost intas på ett hotell. Buss till Bharatpur där vi tar in på ett alldeles speciellt hotell – Laxmi Vilas Palace – som är ett tidigare autentiskt maharadjapalats från 1800-talet, nu omvandlat till ett hotell som drivs av maharadjans bror.

  Hotellet och dess atmosfär har blivit mycket uppskattad under tidigare Hemslöjdsresor. Resan inleds därför med en kombination av återhämtning efter flygresan, avkoppling och innehållsrikt program. Passa på att uppleva den indiska arkitektur du har runt omkring dig och utnyttja hotellets härliga pool. Innan middagen håller Cecilia ett informationsmöte, introducerar Indien och går igenom resans program. Välkomstmiddag i maharadjapalatset.

 • Dag 3 Bharatpur, sari, turban och henna

  Frukost på hotellet. Under förmiddagen hinner vi koppla av vid poolen och ta en promenad genom den näraliggande byn. Efter lunch i palatset arrangeras ett lättsamt program i området runt hotellpoolen. Sari: information om dess historia och tillverkning samt en förevisning hur man klär den på sig. Sari är den typiska klädedräkten för indiska kvinnor och består av ett cirka sex meter långt klädstycke. Turban: information om dess historia och tillverkning samt förevisning hur en man i Rajasthan bär sig åt när han tar den på sig, d v s virar det flera meter långa tyget runt huvudet. Hennamålning: information om dess historia och demonstation. Den som önskar kan mot en liten extra avgift bli hennamålad. Middag i palatset.

 • Dag 4 Bharatpur, broderikurs

  Frukost på hotellet. Broderikurs med introduktion och eget broderande. Under en heldag får vi stifta bekantskap med indiska broderitekniker och se skickliga brodörer i aktion. I Indien är det mest män som broderar. Vi kommer att arrangera kursen i maharadjapalatsets poolområde. Vi broderar tillsammans på stora broderiramar. Vi får se proceduren från början, hur man fäster sammetstyget som det ska broderas på, på det bomullstyg som är uppspänt i ramen, hur man prickar av mönstret på "smörpapper" och prickmarkerar mönstret på tyget. Och vi får brodera på egen hand under sakkunnig ledning. Lunch under dagen. Middag på kvällen.

 • Dag 5 Bharatpur, Agra och Taj Mahal

  Frukost på hotellet. Buss till Agra där vi ska tillbringa hela dagen. Först ser vi den allra främsta symbolen för Indien – Taj Mahal – och enligt många världens vackraste byggnad. Mausoleet Taj Mahal är byggt i vit marmor och uppfördes mellan år 1630 och 1652 av Akbars sonson Shah Jahan till minne av favorithustrun Mumtaz Mahal (Palatsets pärla). Taj Mahal är därmed ett äreminne över kärleken och när man vistas i palatsets närhet är det svårt att inte trollbindas av dess skönhet. Här dröjer man sig gärna kvar en stund. Historien har en tragisk epilog. På sin ålderdom hölls Shah Jahan fången av sin upproriske son Aurangzeb. Från fängelsecellen i Agra Fort kunde han begrunda sitt öde och dagligen skåda ut mot sitt kära Taj Mahal.

  Efter att ha sett Taj Mahal besöker vi en ateljé där man gör steninläggningar i marmor. Vi får se hur man tillverkar fat, askar, brickor, bordsskivor och andra produkter med inläggningar av halvädelstenar (t ex lapis lazuli, malakit, agater, tigeröga). Under eftermiddagen väntar ett besök till juvelerarfirman Kohinoor där vi förutom smycken får se vackra broderier med guldtråd och ädelstenar. Lokalen består av två delar, en butik som säljer smycken och en utställning med avancerade broderier. Broderierna är gjorda av ättlingar till familjen Sham som broderade mogulhärskarnas mantlar. Firman sägs äga juveler som påstås ha tillhört Mumtaz Mahal (se nedan).

  Lunch under dagen i Agra. Buss tillbaka till Bharatpur. Middag i palatset i Bharatpur.

 • Dag 6 Bharatpur, bybesök, Jaipur

  Frukost på hotellet. Under morgonen checkar vi ut från vårt maharadjapalats för att med buss ta oss till Jaipur, huvudstad i den välkända delstaten Rajasthan. Jaipur byggdes på 1720-talet med vinkelräta, breda gator och ett centralt beläget palats för maharadjan och hans hov. Den rosa färgen härrör från ett kungligt besök 1878 då prinsen av Wales med följe kom på visit och maharadjan passade på att snygga till Jaipur till gästernas ära. Lunch längs vägen till Jaipur.

  Längs vägen stannar vi för matlagningssdemonstration och lunch vid Umaid Lake Palace. Vi gör också en avstickare för att se tillverkning av handgjorda durriemattor i en liten by på landet. Mattorna vävs mestadels med geometriska mönster i bomull, jute, ull eller silke och är en specialitet i Indien. Vävstolarna ligger uppspända horisontalt på marken. Varpen spänns hårt vilket leder till att väven blir mycket fast när den tas ur vävstolen. Incheckning på Park Regis Hotel i Jaipur.

 • Dag 7 Jaipur, Hawa Mahal, maharadjapalatset, hantverksbesök

  Frukost på hotellet. Maharadja Jai Singh II var den som grundade staden Jaipur och gav den dess namn. Hans föregångare hade haft ett gott förhållande till mogulerna men i början av 1700-talet, när mogulmakten höll på att tappa greppet, så beslöt Jai Singh sig för att det var dags att flytta från bergsfortet Amber ner till slätten och grunda en ny huvudstad där.

  I centrala Jaipur finns Vindarnas palats (Hawa Mahal) vars fasad mot gatan gjorde det möjligt för hovets beslöjade damer att titta ut i gatans längdriktning och följa parader och andra evenemang utanför palatset. Vi fortsätter till observatoriet Jantar Mantar som byggdes för att man skulle kunna förutsäga olika fenomen och ställa horoskop. På observatoriet undervisade man förr i astronomi, nu för tiden gör man en hinduisk kalender. Vi fortsätter sedan in i det näraliggande maharadjapalatset där vi lägger extra tonvikt vid samlingen av kläder. Lunch.

  Vi inleder eftermiddagsprogrammet med en av de hantverksformer som Jaipur är särskilt känt för, tillverkning av smycken. Ett helt kvarter inne i centrala Jaipur är marknadsplats för handel med oslipade stenar. Totalt 200 000 människor är sysselsatta med att av detta råmaterial slipa och polera fram skimrande ädelstenar. Stenarna hämtas i staden, slipas och poleras, ofta i hemmen, och lämnas sedan tillbaka till stenhandlarna som betalar beroende på arbetets kvalitet. Därefter säljs stenarna till juvelerarbutikerna där man sätter samman stenar och ädelmetaller till smycken. Vi besöker en guldsmedsverkstad där vi på nära håll får se hur man skapar exklusiva smycken. Vi får även en presentation av olika ädelstenar. Och här är det inte svårt att hitta något man tycker om.

 • Dag 8 Jaipur, Amber, blocktryck, basarerna

  Frukost på hotellet. Buss ut mot bergsområdet norr om Jaipur till Amber Fort där maharadjan och hans hov residerade innan Jaipur byggdes. Med jeep tar vi oss upp till det stora palatset som började anläggas på 1400-talet. Från palatset beger vi oss ner i de gamla gränderna i Amber för att besöka Anokhi Museum där vi får en första presentation av tekniken att trycka mönster på tyg med träblock. Genom att använda flera block med utskuret mönster kan man producera mönster bestående av upp till nio färger. På museet får vi en presentation av äldre tiders tygtryck vilket ger en bakgrund till kommande program. Lunch.

  Återstoden av eftermiddagen ägnar vi åt Jaipurs stora basarområde där vi koncentrerar oss på de delar där vi kan se textilier, kläder, tofsar, band m m. Hela basaren omfattar ett stort kvarter som sjuder av aktiviteter. Hit kommer mängder av kunder både från Jaipur och omgivande landsbygd för att handla. Vi kommer att se hela familjer som sitter och köpslår om bröllopsutstyrsel och grupper av kvinnor som väljer bland färgglada saris. Du kan också besöka små privata hantverksateljéer där man broderar och syr. I samma kvarter tillverkar man även armband av naturharts eller lack, vilka är populära bland indiska kvinnor. Vi besöker även det hinduiska Birlatemplet som är helt byggt i vit marmor. Middag.

 • Dag 9 Jaipur, Sanganer, blocktryck, tygfärgning och papperstillverkning

  Frukost på hotellet. Buss till den lilla staden Sanganer på landsbygden söder om Jaipur för att se färgning av textilier, blocktryck och screentryck på tyg. I det lilla färgeriet preparerar man tygerna innan de ska mönstertryckas. Vi får även se hur man doppar tygstyckena i färgbad och hänger upp dem på ställningar för att torka. Hos tryckarna ser vi hur man med stor precision lägger an träblocket på rätt plats på tyget för att skapa de fina mönstren. Vi kommer även att själva få prova på att trycka ett mönster.

  Vi avslutar med att besöka en plats för tillverkning av papper som görs av bomullslump och spill från textilindustrin, tygrester som mals ner, blir papper och dekoreras med bl a blomblad. Lunch under dagen i ett privat hem i Sanganer. Middag på kvällen i Jaipur.

 • Dag 10 Jaipur, Delhi

  Frukost på hotellet. Buss till Delhi. Efter lunch besöker vi textil- och hantverksmarknaden Dilli Haat som bjuder ut alla sorters indiskt hantverk men också textila produkter varefter vi checkar in på Ramada Gurgaon Central. Middag.

 • Dag 11 Delhi, cykelricksha, basarer

  Frukost på hotellet. Delhi är egentligen två olika städer. Old Delhi, som var mogulväldets huvudstad från 1600-talet, och New Delhi som i huvudsak byggdes upp under den brittiska perioden i början av 1900-talet och är en grönskande stad med breda avenyer. Mogulhärskaren Shah Jahan flyttade rikets huvudstad från Agra till Delhi. Då startade byggandet bl a av Jama Masjid som är landets största moské. Efter besöket i moskén åker vi en rikshatur genom Old Delhis spännande gamla basargator men tar även en promenad genom de trånga, myllrande gränderna i Chandni Chowk där man bl a kan se textilgrossister i verksamhet.

  I Kinari Bazaar kan vi fynda tyger, vackra band, tofsar och mycket annat i textilväg. Den här eftermiddagen står också Indian Crafts Museum på programmet. Museet visar Indiens textil- och konsthantverkshistoria och kan ståta med en mycket stor textilsamling, bl a en enastående samling av saris. Vi hinner också med marknaden Jan Path. Lunch under dagen. Avskedmiddag på kvällen.

 • Dag 12 Delhi, hemresa

  Frukost på hotellet. Transfer till Delhis internationella flygplats. Avresa med Finnar, ankomst till Helsingfors samma dag, flyg vidare till Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 6/11
Pris Från 19 750 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 500 kr
Enkelrumstillägg 4 650 kr
Detaljerade priser

Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) rabatt samt prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt :-

I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Delhi t/r. Priset gäller för avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.
 • Måltider ombord.
 • Vår mycket Indienkunniga färdledare Cecilia Purits möter i Delhi och leder resan i Indien. Dessutom medverkar en engelsktalande indisk guide på varje resmål.
 • Hotell av hög turistklass, del i dubbelrum. Samtliga måltider (frukost, lunch och middag) exklusive måltidsdryck.
 • Omfattande program enligt ovan.Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
 • Inrikes resor med buss enligt programmet.Dricks till indiska guider och chaufförer ingår i resans pris
 • Indienresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter.Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum, på förfrågan
 • Anslutningsflyg till/från Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring.
 • Förlängning av resan och vistelsen i Indien, fråga vid bokningen.
 • Förlängning till Goa eller Kerala
 • Visum till Indien, f n ca USD50/person
Tillval och utflykter
Semesterförsäkring 12dgr 570 kr
Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst till Delhi, buss till Bharatpur
Dag 3. Bharatpur
Dag 4. Bharatpur, heldagskurs i broderi
Dag 5. Bharatpur, heldagsbesök i Agra
Dag 6. Bharatpur, buss till Jaipur, bybesök längs vägen
Dag 7. Jaipur
Dag 8. Jaipur
Dag 9. Jaipur, heldagsbesök i Sanganer
Dag 10. Jaipur, buss till Delhi
Dag 11. Delhi
Dag 12. Delhi, hemresa med flyg, hemkomst samma dag

Resesätt Finnair
Visum

För att kunna resa in i Indien krävs visum. Läs mer om visum till indien

Resans karaktär

Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Deltagarantal

14-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • Laxmi Vilas Palace, Bharatpur ***+

  Laxmi Vilas Palace är ett autentiskt maharadjapalats byggt 1887 till ära av Raja Raghunath som var broder till Maharaja Ram Singh, härskare av Bharatpur. Med den unika atmosfären i behållning har palatset omvandlats till hotell med alla tänkbara bekvämligheter såsom trädgård med utomhuspool, restaurang, bar, Wi-fi, spa och hälsocenter med ett flertal behandlingar på menyn. Alla rum har sin unika prägel och är både väl tilltagna och komfortabelt inredda i en elegant för tiden typisk dekor vilken speglar den indiska kulturen. Luftkonditionering, tv och telefon finns i samtliga rum. I hotellets restaurang och bar serveras lokala rätter. Till hemsidan

 • Park Regis, Jaipur ****

  Park Regis Jaipur (tidigare Holiday Inn) är både välrenomerat och karaktärsfullt, bra beläget i Jaipur med såväl Vindarnas palats som Amber fortet inom räckhåll samt en lokal hantverksmarknad i närområdet. Hotelelts gäster har tillgång till swimingpool, spa och gym. De välutrustade rummen med sin rofyllda färgsättning och moderna dekor erbjuder LCD-tv, säkerhetsskåp, minibar och Wi-fi. Även tillgång till 24 timmars rumsservice erbjuds. Till hemsidan

 • Radisson Blu Hotel New Delhi Paschim Vihar ****+

  Modernt hotell bra beläget i västra Delhi, med närhet till tunnelbana och med snabb transportväg in till centrala Delhi. Stora (36 kvm), bekväma och välutrustade rum i neo-gothisk stil. Hotellet har flera restaurangeer, tea lounge, bar, utomhuspool, spa, gym samt business center. Kostnadsfri Wi-fi. Till hotellets hemsida.

   

  You’ll be close to Delhi metro stations and the bustling city center without the hassle of city congestion