Översikt

Östgötakoftor o retrobroderi på Hemslöjden Linköping

Följ med Hemslöjdsresor och Hemslöjdsbussen till Östergötland under 2 dagar. För att alla skall få möjlighet att fråga samt hålla avstånd begränsar vis oss till maximalt 20 deltagare!

Följ med Hemslöjdsresor och Hemslöjdsbussen till Östergötland under 2 dagar. Vi får en hel dag med två späckade  workshops. Vi börjar med en introduktion av Östgötakoftor, du får sticka provlappar med olika mönster och färgkonstellationer. Du får också pröva på retrovärldens broderier och mönster.

Vi besöker ullspinneriet i Brink där vi får en visning av spinneriet. Här finns också möjlighet att handla garn, fårskinn och färdigstickat. En sväng förbi Hagdahls smide strax utanför Linköping ger oss en inblick i hur man skapar vackra bruksföremål av svenskt järn/konstsmide som exempelvis ljusstakar, marschallhållare, krokar, måttbeställda bordsunderreden & trädgårdsdekorationer. Försäljning sker i smedjan där man tillverkar egna produkter över öppen eld.


Workshop i Östgötakoftor leds av Linnéa E Johansson som har stickat upp de flesta av koftorna från boken Östgötakoftor och kan ge dig de bästa råden och tipsen för just din kofta. Linnea har arbetat som frilansande stickdesigner för bland annat Isager. Workshop i retrobroderi leds av hemslöjdskonsulenten på Östergötlands hemslöjd Ann-Sofie Svansbo som tillsammans med Anna Lindqvist författat boken ”Broderier från 50- och 60-talen”.

Samma författarpar har nyligen gett ut boken ”Östgötakoftor” som ligger till grund för workshopen i koftor.

 

Boka din resa

2020-10-19 2020-10-20 5 690 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Måndag -avresa Stockholm

  Buss från Stockholm Cityterminal kl 08.00. Ankomst Vreta Kloster och Ullspinneriet i Brink ca 10.30. Gården Brink ligger vackert belägen i Stjärnorps skogar norr om Linköping. På denna gamla släktgård finns kor, hästar, får & alpackor. 2006 startade Annica Jonsson ett litet spinneri för att förädla ullen från sina egna djur och ta emot för lönspinning. Vi hinner också med ett besök i Annicas butik där hon säljer sina egna garner och kanske hinner vi hälsa på fåren och alpackorna.
  Vi fortsätter mot Linköping för lunch.

   

   

   

   

   

    

 • Dag 1 Måndag - Linköping

  Under eftermiddagen tar vi oss strax norr om Linköping till Hagdahls smide. Familjen Hagdahl har rustat upp smedjan och skapar återigen vackra bruksföremål. I smedjan finner du och kan även inhandla trädgårdsdekorationer, ljusstakar, marschallhållare m m.
  Vi styr kosan mot centrala Lindköping och Clarion Cllection Hotel Saga där vi tillbringar natten. Middag på hotellet.

 • Dag 2 Tisdag - Linköping, workshop på Hemslöjden .

  Frukost på hotellet. Vi tar en skön promenad till Östergötlands Hemslöjd. Där hälsas vi välkomna av Ann-Sofie Svansbo och Linnea E Johansson. Vi kommer att delas in i två grupper. Grupp 1 kommer att få lära sig allt om Östgötakoftor. Vilka som en gång designade koftorna och lite om den urspungliga färgskalan. På hemslöjden har man valt att sticka koftorna i Shetlandsull från Jamieson's of Shetland som har en enastående rik färgskala. Där har man lyckats hitta de nyanser som koftorna stickades i på 40-talet. Du får möjlighet att prova på olika färgsättningar och mönster.

 • Dag 2 Tisdag - Linköping, Hemslöjden - hemresa till Stockholm.

  Grupp 2 kommer under Ann-Sofies ledning att få en inblick i originalbroderier från 50-60 talen och få se lite alster från hemslöjdens samlingar. Här får du möjlighet att prova på något eller några broderier från denna tidsperiod. Lunchen intar vi på stan i närheten av hemslöjden och därefter byter de båda grupperna program. I samband med lunchen har du möjlighet att titta runt i hemslöjdens butik. Bestämmer du dig för att handla garn till en kofta eller material till något retrobroderi har du 10% rabatt i hemslöjdens butik på allt material som hör ihop med workkshoparna. Efter en innehållsrik dag äter vi middag innan vi sätter oss i vår buss för hemresa. Nu har du kanske något nytt att jobba med i bussen på vägen hem. Vi räknar med att vara i Stockholm, Cityterminalen ca kl 21.00.

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 19/10
Pris Från 5 690 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 300 kr
Enkelrumstillägg 750 kr
I priset ingår
 • Buss från Cityterminalen i Stockholm till Linköping tur och retur.
 • Övernattning 1 natt på Clarion Collection Hotel Saga, del i dubbelrum inkl frukost.
 • 2 luncher och 2 middagar
 • Visning av ullspinneriet i Brink.
 • Besök på Hagdahls smide.
 • Workshop på Hemslöjden i Linköping, ca 1/2 dag Östgötakoftor och ca 1/2 dag retrobroderi.
 • Angivet program enligt ovan.
 • Kostnader för material för workshop dag 2.
 • Boken Östgötakoftor ingår.
 • Margareta Tägt-Lee medföljer som teknisk färdledare. 
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej

Enkelrum, se pristabellen ovan.
Reseförsäkring

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Resesätt Buss

Om Hemlöjdsrabatter
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Betalning av resan görs omgående då avresan är den 19 oktober.

Våra bussresor
:
Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning för att få följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.
Vi sitter i lokal med gott om plats så vi kan hålla ordentligt avstånd till varandra.