Översikt

Tallinn – Martindagsmässan och hemslöjdsshopping

Folkkonsten tas på allvar i Estland, det rika hemslöjdsarvet vårdas ömt men utvecklas också ständigt. Gamla mönster återanvänds flitigt i nyproducerade textilier, nutida inredning, modern design och även ungdomarnas klädesplagg.

Vi ska vara med på den stora slöjd- och hantverksmässa som hålls i samband med firandet av Martindagen, en mässa som brusar och sjuder av liv, ett riktigt eldorado för den slöjd- och hantverksintresserade. Stickade vantar, virkade sjalar, tovade halsband, broderade tofflor, handgjorda mattor, vävda band och mycket annat, till och med närproducerad mat finns att köpa.

Framåt kvällen bjuds på en modevisning, en "catwalk" till den estniska hemslöjdens ära. Under kunnig ledning gör vi en historisk vandring genom Tallinns gamla stadskärna som i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista som hela norra Europas mest välbevarade medeltida stad. Omvälvande besök i välsorterade butiker med ett mycket stort sortiment av tyg, garn och alla sorters sybehör – ett verkligt eldorado för den som vill fynda prisvärda garner för stickning och broderi, tyger, material för tovning, kiltning och knyppling, band, spetsar, tofsar, stickor, virknålar, knappar, pärlor, blixtlås, saxar och mycket, mycket annat.

Boka din resa

2019-11-07 2019-11-10 4 550 kr Tallink Stockholm 4 Boka resa

Program

 • Dag 1 Torsdag - avresa Stockholm

  15.00 Margareta Tägt-Lee finns på plats i Tallink Siljas terminal i Värtahamnen, Stockholm.

  15.30 Incheckning och tilldelning av hyttplatser.

  17.30 Avresa Tallink Siljas fartyg M/S Baltic Queen

  17.00 Middag ombord (smörgåsbord/buffet).

 • Dag 2 Fredag – ankomst Tallinn

  07.00-9.30 Frukostbuffet ombord.
  10.45 Ankomst Tallinn. I hamnen väntar en modern buss som tar oss till New Ibis Tallinn Hotel där vi kan lämna vårt bagage.
  11.30 Bussen till Karnaluks, en specialbutik som utgör ett verkligt eldorado för den som älskar slöjd, textil och hantverk. I Karnaluks och i en butik i närheten som är specialiserad på tyg och garn finns ett sortiment som rymmer allt som tänkas kan inom textilt handarbete: garner, tyger, band, spetsar, tofsar, knappar, pärlor, material för tovning, kiltning och knyppling, virknålar, stickor, blixtlås, saxar, knivar, symaskiner, overlockmaskiner och hur mycket annat som helst. Observera att man måste ha tillräckligt med kontanter (euro) i portmonnän då butikerna inte accepterar kortbetalning (om du är snabb kan du hinna ta ut euro i bankomat i Tallinn med ditt bank- eller kreditkort innan du stiger på bussen). Var och en bestämmer förstås själv hur vild shoppingen ska bli, och hur länge den ska pågå. Lunchen intar var och en efter eget val på någon av de restauranger som finns i området.

  15.00 Bussen tar oss tillbaka till hotellet för snabb incheckning.

  15.30 Vi fortsätter till Saku Suurhall i utkanten av Tallinn där hela Estlands största slöjd- och hantverksmässa hålls. Mässan har blivit en stark och välkänd tradition som i folkmun kallas för "sångfestivalen för hantverksintresserade". Hundratals hantverkare från Estlands alla hörn kommer till Tallinn för att ställa ut på denna Martindagsmässa. Martindagen firas i Estland den 10 november, dagen då Martin Luther föddes. Till Martindagen ska alla utomhusarbeten vara avslutade och då inleds en period då inomhusaktiviteter tar vid. Tusentals hemslöjds- och folkkonstintresserade från hela landet kommer till mässan som besökare. Mässan bjuder på ett stort och mycket rikt urval av estniskt slöjd och hantverk, produkter säljs och workshops arrangeras. Som inledning på vårt besök på mässan ger Liivi Soova, ordförande för Eesti Käsitöö (Estonian Folk Art and Craft Union), d v s Estlands Hemslöjdsorganisation, en introduktion till estnisk slöjd- och hantverkstradition. Vi får även höra varför Martindagen är så viktig och populär i Estland och hur man firar denna gamla tradition. Efter introduktionen ges vi gott om "egen tid" för att helt fritt vandra runt och upptäcka mässan, delta i individuella workshops (kostar 3-10 euro och betalas kontant på plats). Framåt kvällen spelar ett lokalt band folkmusik och det bjuds på en mycket populär modeshow, en "catwalk" till den estniska hemslöjdens ära. Kvällens middag kan man med fördel välja att inta i någon av restaurangerna eller i något av de matstånd som finns på mässan. Vid 21.00-tiden återvänder vi med buss till hotellet.

 • Dag 3 Lördag – Tallinn, hemresa på kvällen

  Frukost på hotellet. Vi checkar ut men lämnar väskorna kvar på hotellet. Förmiddagen är programfri för att möjliggöra fortsatt shopping eller promenader.
  12.30 Samling i hotellobbyn där vår svensktalande historiska ciceron Eha Org väntar för att ta oss med till Gamla stan.
  13.00-14.00 Lunch på restaurang Kaerajaan.
  14.00 Under Eha Orgs kunniga ledning gör vi en historisk promenad genom Tallinns gamla stadskärna som bjuder på många svenskminnen. De gamla stadsdelarnas unika värde ligger först och främst i den välbevarade helheten av en medeltida miljö och struktur, en miljö som till stora delar gått förlorad i de flesta andra nordeuropeiska huvudstäder. Sedan 1997 är Tallinns historiska stadskärna upptagen på UNESCO:s världsarvslista Tallinns mäktiga försvarskonstruktioner från 1000-1400-talen har skyddat staden från allvarliga krigsskador, och avsaknaden av träbyggnader har skyddat den från bränder. Dessutom har Tallinn i modern tid inte utsatts för någon omfattande ombyggnadsvåg i moderniseringssyfte. Ockupationer av tyskar, svenskar och ryssar har under århundradena satt sin prägel på kyrkor, gatubilden, herrgårdar och slott. Sovjetperiodens hårda styre till trots, de nordiska ländernas influenser och traditioner dominerar Tallinn och Estland. Bland annat passerar vi genom Katarinagången som förbinder de två gatorna Vene och Müürivahe. I gångens norra del ses bevarade delar av Katarinakyrkan. Gångens södra del kantas huvudsakligen av våningshus från 14-1600-tal. Gången restaurerades och återöppnades 1995 och har bevarat sin medeltida miljö. I hantverksateljéerna i Katarinagången använder konstnärerna traditionella metoder för att skapa och sälja glasprodukter, hattar, filtar, keramik, smycken, handmålat silke och andra varor. Vi besöker ett urval ateljéer och får en presentation av några mästare som är i arbete. Vi fortsätter sedan till Mästarnas gård, en tyst innergård som visar hur staden såg ut för sekler sedan, när hantverkarnas arbete och kunskap stod på toppen och de var högt uppskattade. Den medeltida arkitekturen och den trivsamma atmosfären lever kvar. Även här finns olika konst- och hantverksateljéer, men också ett gästgiveri och det berömda caféet Chocolaterie. Vi passerar också det gamla fina medeltida hus vid gatan Pikk där Eesti Käsitöö har sin verksamhet. I butiken finns oftast någon intressant utställning att se, och här finns också utsökta hemslöjdsprodukter till försäljning.

  16.30 Samling på hotellet.
  17.00 Buss till färjeterminalen för incheckning och tilldelning av hytter ombord.
  18.00 avresa med Tallink Siljas fartyg M/S Victoria 1.
  Middag ombord efter eget val och ur egen kassa.

 • Dag 4 Söndag – hemkomst

  07.00-09.30 Frukostbuffet ombord.
  10.15 Ankomst till Värtahamnen i Stockholm.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 7/11
Pris Från 4 550 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 300 kr
Enkelrumstillägg 490 kr
I priset ingår
 • Båtresa Stockholm-Tallinn-Stockholm, del i 2-bäddshytt (hyttkategori B2, insides) på Tallink Siljas fartyg M/S Baltic Queen resp M/S Victoria 1
 • Under båtresorna: gemensam middag (smörgåsbord/buffet) och frukost under utresan, frukost under hemresan.
 • Svensk färdledare, Margareta Tägt-Lee från Hemslöjdsresor
 • Mycket kunnig och erfaren svensktalande ciceron, Eha Org, leder stadsvandringen i Tallinn.
 • Övernattning en natt på New Ibis Tallinn Hotel, del i dubbelrum.
 • Frukost på hotellet.
 • Program enligt ovan, inkl nödvändiga entréavgifter.
 • Angivna busstransporter.
 • En lunch i Tallinn, inkl måltidsdryck (vatten).
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelhytt/-rum.EU-moms.
I priset ingår ej
 • Enkelrum på hotellet 490:-
 • B-hytt (insides) för enskilt bruk 520:-
 • A-hytt (utsides), del i 2-bäddshytt när två personer bokar gemensamt, 300:-/person.
 • A-hytt (utsides) för enskilt bruk 1.100:-
 • Anslutningsbuss till Tallink Siljas terminaler i Stockholm, läs informationen och meddela oss vid bokning.

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Avresa från Stockholm med båt på kvällen
Dag 2. Ankomst Tallinn på morgonen
Dag 3. I Tallinn, hemresa med båt på kvällen
Dag 4. Hemkomst till Stockholm på morgonen

Resesätt Tallink
Visum

Svensk medborgare måste ha giltigt pass (giltigt minst sex månader från utresa ur Estland, några tomma sidor för stämplar). Svensk medborgare behöver inget visum till Estland. Om du inte är svensk medborgare måste du själv undersöka om du behöver visum. Om du behöver visum ansvarar du själv för att ansöka om detta visum.

Om Hemlöjdsrabatter
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 1 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.