Översikt

Lyon - Europas sidencentrum

Lyon ligger vackert beläget där de två floderna Sâone och Rhône rinner samman. Lyon var under många århundraden centrum för fransk sidenproduktion och än idag tillverkas silke och sidenprodukter på traditionellt vis. Vi ska se handvävning av siden, handmålning av sidensjalar och hur sidenvävarna bodde och arbetade i det gamla Lyon.

Naturligtvis ska vi också passa på att njuta av det franska köket, besöka ett ”chateau” och en vinproducent på landsbygden utanför Lyon. Vi ges även tid att på egen hand upptäcka de charmiga smågatorna och gränderna i Lyons gamla stadskärna, besöka bokmarknaden längs Rhône och mycket annat.

Resan leds av Kerstin Andersson. Susanne Lervad blir vår särskilda textilciceron. Susanne, som har fått sin textila utbildning och undervisat mycket i Lyon, har medverkat i planeringen av resans program.


Historia om sidenproduktion

I Kina började man producera silke och siden för över sextusen år sedan. Till Europa kom silkeframställningen betydligt senare. Till att börja med var det Italien som producerade det europeiska silket. För att komma ifrån dyr import och förbilliga produktionen beslöt Ludvig XI under 1400-talet att starta framställning av silke i Lyon. Senare tillät Frans I Lyon att kontrollera det franska silkemonopolet och sidenstaden Lyon var född.

En stor förändring inträffade i början av 1800-talet när Joseph-Marie Jacquard uppfann en mekanism för att väva mönstrade tyger med vävstolar som styrdes av hjälp av hålkort. Detta stora tekniska framsteg ledde till en snabb utveckling av den mekaniserade vävningen. Sedan slutet av 1900-talet används datastyrda vävstolar. Med införandet av jacquardtekniken flyttade sidenproduktionen i Lyon till distriktet Croix-Rousse som ligger på en höjd med utsikt över staden.

Croix-Rousse är nu upptaget på UNESCO:s prestigefulla lista över världsarv. Här finns de berömda täckta korridorer, s k traboules, som användes när man transporterade silke och siden för att skydda varorna från vädrets makter. Lokalerna i Croix-Rousse har högt till tak eftersom de skulle kunna hysa jacquardvävstolar.

Sidenvävarna i området kallades canuts. De var mycket skickliga yrkesmänniskor men levde fattigt och arbetade under mycket dåliga arbetsförhållanden. 1831 stod canuts för Europas första organiserade arbetarrevolt.

Boka din resa

2019-09-30 2019-10-05 20 290 kr KLM Stockholm Väntelista Förfrågan
2019-09-30 2019-10-05 20 290 kr KLM Köpenhamn Väntelista Förfrågan
2019-09-30 2019-10-05 21 950 kr KLM Oslo Väntelista Förfrågan
2019-09-30 2019-10-05 20 790 kr KLM Göteborg Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 Avresa, ankomst Lyon

  Flyg med KLM till Amsterdam från Stockholm kl 11.30-13.35 och från Köpenhamn kl 11.50-13.15. Vidare från Amsterdam till Lyon kl 16.00-17.35. På Lyons flygplats St Exupery väntar färdledaren Kerstin Andersson och textilexperten Susanne Lervad. Buss in till Lyon för incheckning på det centralt belägna Collège Hotel. Efter att vi intagit rummen och fått en kort stunds vila samlas vi för att promenera till den restaurang som ska servera oss välkomstmiddag, restaurant Chez Chabert nära vårt hotell.

 • Dag 2 Lyon

  Efter frukost på hotellet promenerar vi den korta sträckan till ”Vieux Lyon”, d v s Lyons ”gamla stan”. I Lyons gamla och mycket charmiga stadskärna ska vi besöka sidenbutiken CathAm Concept som presenterar sidensjalar i intressant ny design och det lilla väveriet Soierie Saint Georges där man handväver sidentyg. Hos Soierie Saint Jean ska vi studera målning av dubbelvävda sidensjalar och uppfödning av silkesmaskar. Sjalarna vävs dubbla och ”klyvs” så att mönstren på två sjalar blir spegelvända. Man väver i vitt och målar sedan mönstren för hand. Lunchen intar vi på Café Restaurant Du Soleil där vi bl a serveras quenelles, en lokal specialitet som liknar ”dumplings”.
  Vi får även en guidad visning av Les Traboules, de taktäckta gångar där man transporterade silke och siden för att skydda varorna mot väder och vind.

  Med Métro tar vi oss från tunnelbanestationen Vieux Lyon Cathédrale St Jean Métro till kyrkan Basilique Notre Dame de Fourvière som ligger strategiskt belägen på en höjd och bjuder på en mäktig och fin utsikt över Lyon. Vi kommer även att kunna se kyrkans vackra inre. Även för återfärden till hotellet utnyttjar vi tunnelbanan. Middagen denna kväll intas på egen hand.

  De kvällar middag inte ingår i programmet kommer Susanne Lervad och Kerstin Andersson att lämna föreslag och tips på vad och var man kan äta gott. Kerstin kommer dessutom att invänta dem som önskar ha sällskap under middagen.

 • Dag 3 Lyon

  Frukost på hotellet. Den här dagen väntar ett besök på det mycket intressanta och viktiga textilmuseet - Musée des Tissus et des Arts Décoratifs – som kan uppvisa en imponerande samling textilier. Museet grundades efter världsutställningen i London 1851 och rymmer 2 500 000 föremål från 4 500 år av textilproduktion från alla jordens hörn. Efter en gemensam lunch på restaurang Bouchon Thomas tar vi oss vidare till Atelier De Soierie som är en atleje för tryck på sidentyg. Middag på egen hand.

 • Dag 4 Lyon, Château de Vaurenard

  Frukost på hotellet. Tillsammans med Paris är Lyon Frankrikes mest kända ”matstad”. Lyon är rent utav världsberömt för sitt kök, här finns ett stort antal prisade och stjärnbeströdda restauranger. Guide Michelin har betygsatt hela sjutton restauranger i Lyon med 1-3 stjärnor och därutöver rekommenderat ett stort antal andra. Området är också känt för sin vinproduktion och vi ska besöka ett vinslott för att provsmaka vin. För visst måste det till hantverkare som vinmakare och kökspersonal för att göra ett hantverksprogram komplett!

  En modern buss och en engelsktalande fransk guide tar oss med ut på landsbygden i hjärtat av regionen Beaujolais. Här finner vi den medletida byn Oingt norväst om Lyon. Oignt är av de mest vackra byarna i Frankrike och har också namnet "Golden Stones".Det var rommarna som en gång i tiden intoducerade vinet här.

  Under eftermiddagen besöker vi vinslottet, Château de Vaurenard, den mest berömda egendomen i hela Beaujolais. Här finns väggtextilier och intressanta möbler. Vi välkomnas till en vinprovning i slottskällaren varefter vi återvänder till Lyon. För de som önskar och mot tillägg gör vi ett besök på Le Sirop de La Rue för att pröva på Lyons egna kulinariska specialiteter. Apropå mat, vi vill påpeka att alla restauranger i programmet kommer att erbjuda maträtter som passar även vegetarianer och veganer. men du måste meddela oss i samband med att du bokar din resa.

 • Dag 5 Lyon

  Frukost på hotellet. Den här dagen genomförs vårt program inne i Lyon. Med Métro tar vi oss till området Croix-Roisse för att besöka Maison des Canuts som är ett väveri där vi ska få se hur man handväver med gamla metoder. Vi besöker också Soierie Vivante som är en gammal fabrik där det fortfarande tillverkas guldband, främst till militära uniformer. I Frankrike är Lyon känt för modernt och spektakulärt målade husgavlar, under eftermiddagen ska vi titta närmare på en av dem. Lunch under dagen på Restaurant Le Plato. Kvällens avskedsmiddag intas på Les Fines Gueules. 

 • Dag 6 Lyon, hemresa, hemkomst

  Frukost på hotellet.  Förmiddagen är programfri för egna strövtåg och lunchen intas på egen hand. Buss till flygplatsen ca 15.15. Hemresa med KLM:s flyg till Amsterdam kl 18.20-20.05. Vidare från Amsterdam till Stockholm kl 20.50-22.55 och till Köpenhamn kl 21.05-22.30.

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Göteborg
Avresor 30/9
Pris Från 20 290 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 500 kr
Enkelrumstillägg 5 400 kr
Detaljerade priser

Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller  prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt.

I priset ingår
 • Flyg med KLM till Lyon t/r. Avresa från Stockholm och Köpenhamn.
 • Fransfers i Lyon med egen buss flygplatsen-hotellet-flygplatsen.
 • Övernattning fem nätter på 4-stjärniga Collège Hotel, del i dubbelrum.
 • 4 luncher exkl dryck och 2 middagar exkl dryck (välkomst- och avskedsmiddag).
 • Kostnader för tunnelbaneresor dag 2-dag 5 i programmet och för bussen under utfärden dag 3.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
 • Angivet program enligt ovan.
 • För programmet nödvändiga entréavgifter och avgifter för medverkande guider m fl.
 • Kerstin Andersson leder resan och Susanne Lervad medverkar i programmet.

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Avresa, ankomst Lyon
Dag 2. Lyon
Dag 3. Lyon
Dag 4. Lyon, Chäteau de Vaurenard
Dag 5. Lyon
Dag 6. Lyon, hemresa

Resesätt KLM

Om Hemlöjdsrabatter
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »