Översikt

London – Textilvecka med Knitting and Stitching Show

The Knitting and Stitching Show i London är en riktigt stor upplevelse för den textilintresserade. Mässan är en sprudlande mötesplats för textilentusiaster av alla de slag; entusiastiska nybörjare och professionella utövare, lärare och elever, erkända konstnärer och lokala förmågor.

Hela mässan sjuder av liv och rörelse och här presenteras allt vad garn, stickor, nålar, tråd och tyg handlar om. Textilhantverkare och textilkonstnärer ställer ut sina alster, det säljs redskap och material som inte går att hitta någon annanstans, man får se modevisningar och delta i workshops. Vi ägnar en hel dag åt The Knitting and Stitching Show. Och vi har planerat programmet så att den som vill kan återvända för ytterligare en heldag på mässan. Men vi planerar även för andra textila äventyr.


Vi ska se textilsamlingarna på Victoria and Albert Museum och besöka museets textilmagasin, träffa representanter för Fine Cell Work som lär fängelsekunder att brodera, en syssla som rymmer såväl en ekonomisk som en social dimension. En dag deltar vi i en workshop i guldbroderi som leds av Eva-Lotta Hansson. Eva-Lotta bor i London, har en avancerad engelsk broderiutbildning och behärskar de flesta tekniker. Programmet ger också utrymme för egna aktiviteter och strövtåg. Inför resan håller vi ögon och öron öppna för annat i textilväg som kan dyka upp och som vi förhoppningsvis kan få plats med i programmet. Programmet är planerat av Kerstin Andersson som leder resan och Eva Möller som också medverkar på plats i London.

Boka din resa

2020-10-05 2020-10-11 19 950 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2020-10-05 2020-10-11 19 950 kr SAS Köpenhamn 5+ Boka resa
2020-10-05 2020-10-11 19 950 kr SAS Göteborg 2 Boka resa

Program

 • Dag 1 Vi reser till London

  Flyg med SAS till London/Heathrow från Stockholm kl 16.15-17.50 och med SAS från Köpenhamn kl. 16.40-17.40 och från Göteborg kl. 13.00-17.50 via Stockholm/Arlanda. På flygplatsen inväntar vi varandra, Kerstin Andersson ankommer med flyget från Köpenhamn. Buss in till Central Park Hotel i centrala London. Incheckning på hotellet som ligger vid Hyde Park, alldeles nära tunnelbanestationerna Quensway och Bayswater. I resans pris ingår ett 7-dagars Travel Card (zon 1-3) som gör det enklet att ta sig runt i London med tunnelbana och buss. Direkt efterincheckning samling för Välkomstmiddag. Samtidgt ges information om resans program och några tips om vad man som textilintresserad kan göra under den programfria tiden.

 • Dag 2 Workshop i guldbroderi

  Engelsk frukost på hotellet. Vi börjar dagens program med att ta tunnelbanan till de östra förorterna för en workshop i guldbroderi som leds av den svenska brodösen Eva-Lotta Hansson. Eva-Lotta Hansson bor och verkar i London och har 27 års erfarenhet inom undervisning i broderi. Hon är utbildad vid Beklädnadsteknisk linje i Sverige och vid Royal School of Needlework (RSN) i London. Under utbildningen i London lärde hon sig 48 olika broderitekniker från olika delar av världen. Efter avslutade studier anställdes hon av RSN och arbetade där i mer än sju år med beställningsarbeten, undervisning och slutligen som studierektor. Eva-Lotta startade sedan egen firma och åtog sig beställningsarbeten samtidigt som hon fortsatte att undervisa vid RSN, men även vid Sätergläntan, på hantverksmässor och för privata grupper och individer i flera länder. Under fem år ansvarade hon för inventeringen av en samling på drygt 15 000 textila föremål, vilket också innebar många utställningar. Eva-Lottas egna broderier har ställts ut på utställningar runt om i världen under de senaste 30 åren. 2008 gjorde hon sig känd som medförfattare till praktverket ”Goodhart Samplers”. Vår workshop i guldbroderi hålls under förmiddagen fram till en gemensam lunch. Eva-Lotta har sett till att vi får hålla till i en kyrkolokal som även hyser ”Museum of the book”, en intressant samling av biblar och andra religiösa böcker som är vackert utsmyckade, även med guld och broderier.

 • Besök hos Fine Cell Work

  Efter lunchen fortsätter vårt program i samma lokal med ett besök av representanter från Fine Cell Work som är en ideell förening som utbildar fängelsekunder i broderi. Verksamheten startades av Lady Anne Tree som under 1960-talet tillsammans med två långtidsdömda fångar arbetade med avancerade broderier som senare såldes som samlarobjekt i New York. Lady Anne tyckte att fångar som lägger ner så mycket arbete och omsorg på att brodera också skulle tjäna pengar på sitt broderi. Hon grundade därför en organisation som verkade för att fångar skulle kunna lära sig ett hantverk och få betalt för sitt arbete. Att hon inriktade sig på broderier förklaras av att hennes svärmor drev en designbutik där det var möjligt att sälja broderier av god kvalitet till bra priser. Hon var också övertygad om att sömnad och broderande är terapeutiskt. ”Det är meditativt, ett sätt att tänka, att göra upp räkenskaperna.” Efter många års lobbyverksamhet kom en lagändring till stånd vilken möjliggjorde för fångar att kunna tjäna pengar på sitt arbete. På detta sätt startade Fine Cell Work sin officiella verksamhet 1997. Idag har man 60 frivilliga som utbildar över 400 fångar i 20 fängelser i Storbritannien. Studier har visat att broderandet, förutom att ge en inkomst, också har bidragit till bättre mental hälsa och social kompetens, ett lugnt sinnelag, ett konstruktivt sätt att tillbringa tiden, bättre självförtroende och en positiv syn på livet efter frigivningen. 75 % av de broderande fångarna är män. Vill man inte köpa ett färdigt alster så kan man lämna in sina gamla tygbitar och få ett lapptäcke sytt och man kan t o m lämna in sina gamla ofullbordade broderier och få dem färdiggjorda. Representanterna från Fine Cell Work kommer att ha med sig broderier för försäljning. Efter avslutat program återvänder vi till hotellet med tunnelbana. Middag på egen hand. Den som vill ha sällskap under middagen kan följa med Kerstin Andersson och Eva Möller. (Detta gäller samtliga kvällar då ingen arrangerad middag ingår).

 • Dag 3 Vi besöker Victoria and Albert Museum

  Engelsk frukost på hotellet. När vi är i London vill vi naturligtvis inte missa museerna och vi börjar programmet med ett av de absolut bästa - Victoria and Albert Museum (V&A) som rymmer en mycket rik samling textilier. Vi har inte fått något program än för hösten 2020 men räknar med att vi ska kunna se någon intressant utställning när vi befinner oss på plats. Vi återkommer så snart vi har information. På V&A finns en bra servering där var och en kan välja att inta sin lunch. Efter lunchen kommer Kerstin Andersson att visa V&A:s kinesiska avdelning för dem som är intresserade. I övrigt är eftermiddagen programfri för att ge alla en chans att i egen takt se så mycket som möjligt av museets enorma samlingar. Middag på egen hand.  Den som vill ha sällskap under middagen kan följa med Kerstin Andersson och Eva Möller.

 • Dag 4 The Clothworkers' Centre

  Engelsk frukost på hotellet. Förmiddagen ägnar vi åt The Clothworkers' Centre for the Study and Conservation of Textiles and Fashion, ett center som tillhör Victoria and Albert Museum där man i lugn och ro kan se föremål från museets stora samling av textilier. Vi kommer att få se ett urval av intressanta föremål och också få dem presenterade av en kunnig expert från V&A. Eva Möller, som är vävlärare och textilkonservator, hjälper till att berätta och förklara. Eftermiddagen är programfri.

 • Dag 5 Heldag på Knitting and Stitching Show

  Engelsk frukost på hotellet. Vi besöker The Knitting and Stitching Show som är en av Europas största och mest innehållsrika textilmässor. Som namnet antyder handlar det mycket om stickning och sömnad, men här bjuds även på väldigt mycket annat. Filtning, knytbatik, scrapbooking, mixed media, smycken och bijouterier, för att nu nämna något. Besökare brukar säga att en dag på mässan inte räcker för att man ska hinna besöka tillräckligt många av de hundratals utställare som visar sina alster och som säljer redskap och material man inte kan hitta någon annanstans. Mässan bjuder även på konstutställningar och workshops där man kan få prova på olika tekniker. Gemensamt tillbringar vi en hel dag på The Knitting and Stitching Show, men vårt veckoprogram är planerat så att du nästa dag ges möjlighet att på egen hand, eller förstås tillsammans med övriga i gruppen som gör samma val, återvända för ytterligare en heldag på mässan. För vårt gemensamma besök har vi arrangerat en buss som tar oss till mässan. För återresan till hotellet kan det tunnelbanekort som ingår i resan användas. Kerstin Andersson och Eva Möller stannar kvar till mässan stänger och gör sällskap på tunnelbanan med dem som också stannar hela dagen.

 • Dag 6 Fri dag

  Engelsk frukost på hotellet. Hela dagen är programfri och öppen för återbesök på The Knitting and Stitching Show (kostar prel GBP 14), för shopping eller helt andra aktiviter på egen hand. Kerstin Andersson gör sällskap på tunnelbanan till mässan med dem som vill åka dit men kommer inte att besöka mässan. Återresan från mässan till hotellet gör var och en på egen hand eller tillsammans med andra ur vår grupp (tunnelbanekortet gäller för återresan). Om du inte vill besöka mässan, varför inte uppleva London på ett helt nytt sätt under en stadsvandring med London Walks. Om du redan tidigare sett mycket av London finns många andra möjligheter, t ex ett dagsbesök med stadsvandring i Oxford eller Cambridge. Även intressanta Bath kan besökas över dagen. På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 7 Hemresa från London på eftermiddagen

  Engelsk frukost på hotellet, gemensam transfer till Heathrow flygplats, hemresa med SAS till Stockholm kl 18.15-21.45 till Köpenhamn kl 18.40-21.30 och till Göteborg via Köpenhamn kl 18.40-23.45

Resfakta

Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 5/10
Pris Från 19 950 kr
Enkelrumstillägg 5.380 kr
I priset ingår
 • •Flyg med SAS till London t/r. Avresa från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg.
 • •Transfers i London med egen buss flygplatsen-hotellet-flygplatsen.
 • •Övernattning sex nätter på 4-stjärniga Central Park Hotel, del i dubbelrum.
 • •Tillägg för engelsk frukost på hotellet.
 • •Kerstin Andersson leder resan.
 • •Eva Möller medverkar i programmet.
 • •London 7 days Travel Card (zon 1-3) som gäller på t-bana, bussar, pendeltåget DLR m fl transporter.
 • •Angivet program enligt ovan.
 • •Entré och avgifter för medverkande på Victoria and Albert Museum samt på The Clothworkers' Centre for the Study and Conservation of Textiles and Fashion.
 • •Kostnader för workshop dag 2 (arvode och material, hyra av lokal).
 • •Kostnader för Fine Cell Works medverkan (arvode, rese- och transportkostnader m m).
 • •Gemensam buss från hotellet till Alexandra Palace där The Knitting and Stitching Show hålls (t-bana tillbaka). Entrébiljett (1-dagskort) till The Knitting and Stichting Show.
 • •1 lunch inkl dryck (dag 2) och 2 middagar exkl dryck (välkomst- och avskedsmiddag).
 • •Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Anslutningsflyg till Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Till London
Dag 2. Workshops i broderi
Dag 3. Victoria and Albert Museum 
Dag 4. The Clothworkers' Centre, textilmuseeum
Dag 5. The Knitting and Stitching Show
Dag 6. Fri dag
Dag 7. Hemresa

Resesätt SAS
Resans karaktär

Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Deltagarantal

15-24 resenärer

Om Hemlöjdsrabatter
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 35 dagar före avresa.