Översikt

Hantverk och goda smaker på Åland

På Åland är de konstnärliga hantverkstraditionerna i alla högsta grad levande, här hittar man verk skapade i levande och natur-nära material som trä, textil, ull, skin, metall och lera.

Vi börjar med en avkopplande resa genom Stockholms skärgård medan vi äter en trerättersmiddag och därefter får tid för samtal och handarbete. Väl på Åland ett fullt program med hantverksbesök, god mat, shopping, kultur och historia. Folkkonsten tas på allvar på Åland och det rika hemslöjdsarvet vårdas ömt men utvecklas också ständigt. Gamla mönster återanvänds i nyproducerade textilier, nutida inredning, modern design och även klädesplagg, ett riktigt eldorado för den slöjd- och hantverksintresserade. Resan leds av Margareta Tägt-Lee från Hemslöjdsresor. 

Program

 • Dag 1 Söndag - avresa Stockholm - Åland

  15.00 Margareta Tägt-Lee finns på plats i m/s Birkas terminal på stadsgårdskajen, Stockholm. Bussanslutningar anländer terminalen ca: 15.00-15.45
  16.00 Inchckning och tilldelning av hyttplatser.
  17.00 Avresa med m/s Birka mot Mariehamn.
  17.30 Trerätters kryssningsmeny exkl dryck.
  Ca: 19.30 Samling på båtens konferensavdelning för samtal och handarbete.

   

 • Dag 2 Måndag – ankomst Mariehamn, rundtur på Åland

  Tidig morgon, redan 07.00 (finsk tid), kliver vi av båten i Mariehamn för en morgonpromenad till hotell Pommern där en härlig frukostbuffé står uppdukad. Det finns tid att äta i lugn och ro och kanske ta fram sitt handarbete innan vår åländska guide anländer för vår rundtur på Åland. Turen bjuder på lite allmänt om Åland i kombination med besök på SALT, ett levande hantverkshus med butik och ateljéer i sjökvarteren i Mariehamn. Därefter smyckestilverkarna Guldviva där alla smycken tillverkas för hand. Turen fortsätter till Smakbyn, ett stenkast från Kastellholms medeltida slott i Sunds kommun. Grundaren till Smakbyn är åländska kocken Michael Björklund med titlar som årets kock i både Sverige som Finland. Här äter vi lunch. Vi fortsätter norrut till Linastugans Hantverk i Geta där vi finner traditionellt hantverk och brukstextilier innan vi styr mot hotell Pommern igen för incheckning och lite vila innan kvällens middag på hotellet.

 • Dag 3 Tisdag. Hantverk Åland och hemresa

  Efter frukost har vi förmiddagen fri för att upptäcka Mariehamn på egen hand. Vi kan rekommendera ett besök på Torggatan med Viktor Crafts & Design och Ele&Kele. Kl 13.00 möter vår åländska guide upp för vårt första besök som blir ute på Nåtö där vi dukar upp en picknick med kaffe och Ålandspannkaka. Nästa besök på rundturen blir Judys hantverk och inredning innan vi åker vidare till Marskogens Lamm där vi finner mjukt lammullsgarn, lammskinn, tennsmide och även charkuterier. Vi reser vidare mot Lugnet keramik, den lilla kända keramikverkstaden ute på Ålands vackra landsbygd. Här visas vi runt i verkstaden och i butiken. Vi åker förbi Eckerö Post och tullhus innan det är dags att kliva på Eckerö Linens båt mot Sverige.
  På båten serveras det omtyckta skärgårdsbordet (dryck tillkommer). Ett mötesrum är bokat för handarbete och samtal om våra minnen från resan. Kl.19.30 anländer vi Sverige och Grisslehamn där en buss tar oss till Citytermialen i Stockholm dit vi anländer kl. 21.45.

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 20/9
Pris Från 3 950 kr
Enkelrumstillägg 650 kr priset gäller hotell Pommern
I priset ingår
 • Båtresa Stockholm-Mariehamn / Eckerö - Grisslehamn, del i dubbelhytt insides (hyttkategori utsides mot tillägg) 
 • 1 trerätters kryssningsmiddag på m/s Birka, exkl dryck
 • 1 middag på hotell Pommern, exkl dryck
 • 1 Skärgårdsbord på Eckerö Färjan, exkl dryck
 • 2 frukostar på hotell Pommern
 • 1 lunch på Smakbyn, exkl dryck
 • Ålandspannkaka och kaffe
 • 1 övernattning på fina hotell Pommern i Mariehamn, del i dubbelrum
 • Program enligt ovan, inkl nödvändiga entréavgifter och busstransporter.
 • Lokal guide på Åland.
 • Svensk färdledare, Margareta Tägt-Lee från Hemslöjdsresor.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelhytt/-rum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum på hotellet 650:-
 • Dubbelhytt (insides) för enskilt bruk 250:-
 • A-hytt (utsides), del i 2-bäddshytt när två personer bokar gemensamt, 250:-/person.
 • A-hytt (utsides) för enskilt bruk 450:-
 • Måltidsdrycker ingår ej.

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäler rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa från Stockholm med båt på kvällen
Dag 2. Ankomst Mariehamn, Åland
Dag 3. Åland - hemresa med Eckerö Linjen

Resesätt Birka
Visum

Giltig ID-handling för nordiska medborgare är körkort utfärdat i Norden, pass, nationellt ID-kort eller SIS-godkänd legitimation.
För övriga EU-medborgare gäller pass. Inom Schengenområdet kan pass ersättas av Nationellt ID-kort utfärdat av Polismyndighet.
Medborgare utanför Norden och EU behöver uppvisa pass och från vissa länder även visum. Om du behöver visum ansvarar du själv för att ansöka om detta visum.

Om Hemlöjdsrabatter
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 1 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.