Översikt

Färöarnas hantverkstraditioner

National Geographic Traveler har utnämnt Färöarna till en av världens mest fascinerande platser. Främst för att denna karga ögrupp bjuder på natur- och kulturupplevelser utöver det vanliga. Men Färöarna är också ett eldorado för den hantverksintresserade, inte minst ull och garn.

Färöarna, som består av 18 öar i Nordatlanten mitt i mellan Norge, Island och Skottland är fortfarande genuint, orört och autentiskt. Dess historia sträcker sig tillbaka till 500-talet då irländska munkar upptäckte öarna. De äldsta beläggen för färöisk stickning finns i norska rättshandlingar från senare delen av 1500-talet. Den kungliga monopolhandeln köpte in strumpor till soldaterna och det var den viktigaste exportvaran från Färöarna och från de andra karga områdena under 1600- och 1700-talen.

Tröjor blev under 1800-talet en allt viktigare handelsvara som stod för hälften av utflyttningen från Färöarna vid tiden då monopolhandeln ersattes av frihandel, 1856. Traditionen och hantverket har sedan dess levt vidare. Syntetmaterial har sedan 1970-talet ersatt mycket av yllet, inte bara på Färöarna men under senare år har det återigen blivit modernt att sticka och naturnära produkter får en allt större marknad. Unga färöiska formgivare som till exempel Sniálvsdóttir, har tagit upp äldre mönster, men givit plaggen ny form och idag finns många duktiga tillverkare.

Under vår specialarrangerade resa på Färöarna ska vi besöka spinnerier, ha en specialarrangerad workshop, besöka olika designers och njuta av de makalösa natur-, och kulturupplevelserna. Färöarnas välutvecklade vägnät och förhållandevis korta avstånd gör att vi hinner se och uppleva mycket under vår vistelse här.

Boka din resa

2019-04-22 2019-04-26 21 350 kr SAS Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 Avresa, Vágar, Tórshavn

  Avresa med SAS från Stockholm (kl 09.10), Göteborg (kl 06.05) till Köpenhamn  och vidare med Atlantic Airways från Köpenhamn (kl 11.00) till Vágar. Ankomst kl 12.15. Vår skandinavisktalande lokalguide och buss möter oss och vi inleder med en rundtur i Vágar innan vi åker vidare med vår buss (ca 45 min) till Natonalmuseet i Torshavn för en guidad rundtur på den den textila avdelningen. Bussen tar oss sedan till vårt trevliga hotell Havn i Tórshavn. Staden är en av Europas minsta huvudstäder med endast ca 17.000 invånare. Som vi kommer att upptäcka är Tórshavn en charmerande liten stad med hantverk av hög klass. Kvällen är programfri. Det finns ett stort utbud av restauranger att välja på i Tórshavn, allt ifrån fisk, fermenterat kött till Sushi, men boka gärna bord i förväg då restaurangerna är små och har begränsat med plats. Guiden hjälper gärna till.

 • Dag 2 Tórshavn, workshop

  Frukost på hotellet. Vi delar in oss i två mindre grupper. Ena halvan av gruppen går en guidad promenad genom de historiska delarna av Tórshavn och den andra halvan börjar med en specialbokad workshop. Efter lunch byter grupperna. Vi besöker den berömda butiken "Gudrun & Gudrun", här görs moderna tolkningar av de traditionella, färöiska ulltröjorna. Gudrun och Gudrun har rönt internationell uppmärksamhet för att Sarah Lund - i den danska tv-serien Brottet – bär tröjan. När Brottet visades i England väcktes intresset hos modetidningarna. Brittiska Vouge konstaterade att tröjan var ”to die for”, och Prins Charles fru Camilla fick en tröja i present när hon besökte inspelningarna. Lunch på egen hand.

  Under eftermiddagen medverkar vi i en för gruppen specialbokad workshop där du får lära dig hur man stickar en traditionell färöisk sjal eller tröja. Programfri kväll, middag på egen hand.

 • Dag 3 Tórshavn, Sandoy

  Vi gör en dagsutflykt med färja till Sandoy, en av de minst exploaterade öarna. Här kan man fortfarande uppleva den traditionelle färöiska livsstilen. Ön är väldigt annorlunda än de övriga öarna tack vare sitt platta landskap och är rik på historia och vackra scenerier. Här kan vi även beskåda den stora stenen som är täckt av ett stickat lapptäcke som berättar sägnen om häxor. Enligt sägnen bodde i forna tider här många häxor, troll och vikingar på ön.

  Vi äter lunch på ett lokalt kafé innan vi träffar en grupp från en lokal hemslöjdsförening och får se hur de arbetar med sina stickningar. innan vi återvänder till Tórshavn så ska vi ha en alldeles speciell kulturkväll inklusive en lätt måltid, sk "Kvoldseta" såsom de gjorde för hundra år sedan.

 • Dag 4 Tórshavn, Eusturoy, Toftir, Gjógv, Gjáargarður, Eiði

  Idag gör vi ännu en heldagsutflykt med buss och besöker platser av betydelse för färöisk ull- och stickningshantverk. Vi färdas längs kusten genom färgstarka små byar. Vi stoppar till vid spinneriet Snældan i Strendur där ylleprodukter, garn, tröjor m m tillverkas och säljs. Spinneriet har varit verksamt sedan 1949 och drivs idag av Carl Johan Olsen. Vi fortsätter till Søldarfjørður där vi äter lunch hemma hos en familj.

  Efter lunch stannar vi till på en fårfarm där vi får lära oss mer om fårfarmarnas liv. Vi åker sedan till ytterligare en ull- och garnaffär, Navia i byn Toftir innan vi kommer fram till den mest nordliga byn på Färöarna, Gjógv. Färden hit bjuder på härliga scenerier. Vi promenerar genom byn. Därefter reser vi tillbaka mot Tórshavn, över Färöarnas högsta berg, Slættaratindur (882 m.ö.h.) med fantastiskas panoramavyr och via den trevliga byn Eiði. På kvällen har vi arrangerat en särskild avskedsmiddag i ett av de gamla husen alldeles i närheten av hotellet.

 • Dag 5 Tórshavn, hemresa

  Frukost och utcheckning från hotellet. Transfer till flygplatsen för hemresa med SAS till Köpenhamn, avresa kl 12.55, ankomst 16.05, anslutningsflyg till Stockholm avgår kl 17.05 och ankommer Arlanda kl 18.20.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Göteborg/Landvetter, Stockholm/Arlanda, Köpenhamn/Kastrup
Avresor 22/4
Pris Från 21 350 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 550 kr
Enkelrumstillägg 2.150kr
Detaljerade priser

Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller  prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt:

I priset ingår
 • Flyg med SAS till Vágar t/r, avresa från Stockholm (Göteborg och Köpenhamn på förfrågan) i ekonomiklass. .
 • Resan leds av skandinavisktalande guide som möter upp vid ankomst på Färöarna.
 • Hotell av turistklass, del i dubbelrum.
 • Daglig frukost, 3 luncher, 1 lättare kvällsmål och 1 middag.
 • Resans program enligt ovan.
 • Transfers, transporter och för programmet nödvändiga entréavgifter.
 • Lokala transporter enligt programmet.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. 
 • Internationell flygplatsskatt vid emresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum, på förfrågan
 • Anslutningsflyg till Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg till Vágar, buss till Tórshavn
Dag 2. Tórshavn, specialarrangerad workshop
Dag 3. Tórshavn, heldagsutflykt till Sandoy med kulturkväll
Dag 4. Tórshavn, heldagsutflykt med buss med olika besök
Dag 5. Tórshavn, workshop, hemresa, hemkomst samma dag

Resesätt SAS
Resans karaktär

Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Deltagarantal

15-24 resenärer

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa. Klimatkompensera här »

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.

Boende

 • Hotel Havn

  Trevligt litet hotell, centralt beläget mitt i Tórshavn, nära till caféer, restauranger och med gångavstånd till de gamla stadsdelarna och domkyrkan. Modernt inredda rum, gratis Wi-Fi. Till hemsidan