Översikt

Tallinn – Vårlig garn-, tyg-, sybehörs- och slöjdshopping

Vårresa till Tallinn för spännande och omvälvande besök i välsorterade butiker med ett mycket stort sortiment av tyg, garn och alla sorters sybehör.

Butikerna är ett verkligt eldorado för den som vill fynda prisvärda garner för stickning och broderi, tyger, material för tovning, kiltning och knyppling, band, spetsar, tofsar, stickor, virknålar, knappar, pärlor, blixtlås, saxar och mycket, mycket annat.

Margareta Tägt-Lee leder resan och Eha Org medverkar med en kulturhistorisk stadsvandring genom Tallinns vackra och historiskt intressanta stadskärna som i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Naturligtvis hoppas vi att solen ska lysa på oss och att vi ska få några riktigt härliga vårdagar tillsammans i Tallinn!

Program

 • Dag 1 Avresa Stockholm

  16.00 Margareta Tägt-Lee finns på plats i Tallink Siljas terminal i Värtahamnen, Stockholm. 16.15 Incheckning och tilldelning av hyttplatser, ombordstigning. 17.15-19.15 Middag ombord (smörgåsbord/buffet inkl läsk/öl/vin). 17.45 Avresa Tallink Siljas fartyg M/S Baltic Queen.

 • Dag 2 Slöjdshopping Karnaluks, Tallinn

  07.00-09.30 Frukostbuffet ombord. 10.00 Ankomst Tallinn. I hamnen väntar en buss som tar oss till det centralt belägna Tallink City Hotel där vi kan lämna in vårt bagage innan det är dags för textil- och slöjdshopping. Ca kl 11.15 tar vi spårvagnen (på plats får du tur- och returbiljett av Margareta Tägt Lee) till Karnaluks, en specialbutik som utgör ett verkligt eldorado för den som älskar slöjd, textil och hantverk. I Karnaluks och i en butik i närheten som är specialiserad på tyg och garn finns ett sortiment som rymmer allt som tänkas kan inom textilt handarbete: garner, tyger, band, spetsar, tofsar, knappar, pärlor, material för tovning, kiltning och knyppling, virknålar, stickor, blixtlås, saxar, knivar, symaskiner, overlockmaskiner och hur mycket annat som helst. Observera att man numera inte måste betala med kontanter (euro), man kan även betala med Master Card- och VISA-kort.

  Lunchen intar var och en efter eget val på någon av de restauranger som finns i området.

  Var och en bestämmer förstås själv hur vild shoppingen ska bli och hur länge den ska pågå. Du kan när som helst bestämma dig för att ta spårvagnen tillbaka till hotellet. Du kan också välja att vara kvar och återvända till hotellet tillsammans med Margareta.

  16.30 ca Margareta Tägt Lee samlar dem som hålllit sig kvar i butikerna och återvänder till hotellet med spårvagn.

  Var och en checkar in på hotellet. De som delar dubbelrum bör checka in tillsammans.

  18.30 Samling i hotellets lobby för promenad till Gamla stan.

  19.00 Gemensam middag i Gamla stan på en restaurang i historisk miljö.

  Efter middagens slut, promenad tillbaka till hotellet.

 • Dag 3 Stadspromenad i Tallinn

  Frukost på hotellet.Vi checkar ut men lämnar bagaget kvar på hotellet. 09.00. Under Eha Orgs kunniga ledning gör vi en stadspromenad genom Tallinn och den gamla stadskärnan - Gamla stan - som bjuder på många svenskminnen. De gamla stadsdelarnas unika värde ligger först och främst i den välbevarade helheten av en medeltida miljö och struktur, en miljö som till stora delar gått förlorad i de flesta andra nordeuropeiska huvudstäder. Sedan 1997 är Tallinns historiska stadskärna upptagen på UNESCO:s världsarvslista Tallinns mäktiga försvarskonstruktioner från 1000-1400-talen har skyddat staden från allvarliga krigsskador, och avsaknaden av träbyggnader har skyddat den från bränder. Dessutom har Tallinn i modern tid inte utsatts för någon omfattande ombyggnadsvåg i moderniseringssyfte. Ockupationer av tyskar, svenskar och ryssar har under århundradena satt sin prägel på kyrkor, gatubilden, herrgårdar och slott. Sovjetperiodens hårda styre till trots, de nordiska ländernas influenser och traditioner dominerar Tallinn och Estland.

  12.00 Gemensam lunch på centralt belägen restaurang i Gamla stan.

  13.30 Programfritt, välj mellan något av dessa alternativ:

  • Ströva runt helt på egen hand.
  • Återvänd på egen hand till de butiker som besöktes föregående dag.
  • Gör sällskap med Margareta Tägt-Lee som kommer att gå en särskild slinga genom Gamla stan för att besöka hantverks-, slöjd-, garn- och andra butiker.

  Bl a går promenaden genom Katarinagången som förbinder de två gatorna Vene och Müürivahe. I gångens norra del ses bevarade delar av Katarinakyrkan. Gångens södra del kantas huvudsakligen av våningshus från 14-1600-tal. Gången restaurerades och återöppnades 1995 och har bevarat sin medeltida miljö. I hantverksateljéerna i Katarinagången använder konstnärerna traditionella metoder för att skapa och sälja glasprodukter, hattar, filtar, keramik, smycken, handmålat silke och andra varor. Margareta fortsätter sedan till Mästarnas gård, en tyst innergård som visar Tallinn som staden såg ut för sekler sedan, när hantverkarnas arbete och kunskap stod på toppen och de var högt uppskattade. Den medeltida arkitekturen och den trivsamma atmosfären lever kvar. Även här finns olika konst- och hantverksateljéer, men också ett gästgiveri och det berömda caféet Chocolaterie. Naturligtvis går promenaden även förbi det gamla fina medeltida hus vid gatan Pikk där Eesti Käsitöö (Estonian Folk Art and Craft Union), d v s Estlands Hemslöjdsorganisation, har sin verksamhet och där utsökta hemslöjdsprodukter finns till försäljning. Här visas alltid en utställning. Under ett av våra tidigare besök i Tallinn visade man en utställning med vantar uppstickade efter gamla mönster som hämtats från samlingar runt om i Estland. Margareta kommer också att ta dig med till garnaffären Jolleri. Snett emot hotellet vi bor på finns shoppingcentrat Viru Keskus med bl a en bokhandel och en stor livsmedelshall där estniska specialiteter kan köpas.

  16.30 Samling i hotellets lobby.

  16.45 Buss från hotellet till färjeterminalen.

  18.00 Avresa med Tallink Siljas fartyg M/S Victoria

  Middag på båten intas efter eget val (och betalas ur egen kassa).

 • Dag 4 Hemkomst

  07.00-09.30 Frukostbuffet ombord. 10.00 Ankomst till Värtahamnen i Stockholm.

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Tallink Silja Line/Värtahamnen
Avresor Resan planeras till april 2019
Specialpris Hemslöjdsrabatt fastställs inom kort
Enkelrumstillägg kr
Detaljerade priser

Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) rabatt samt prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt :-

I priset ingår
 • Båtresa Stockholm-Tallinn-Stockholm, del i 2-bäddshytt (hyttkategori B, insides hytt) på Tallink Siljas fartyg M/S Baltic Queen och M/S Victoria
 • Under båtresan: gemensam middag på utresan (smörgåsbord/buffet inkl läsk/öl/vin), frukost under utresan och under hemresan.
 • Svensk färdledare, Margareta Tägt-Lee från HEMSLÖJDSRESOR. Margareta är med fr o m dag 1 vid samlingen i Värtahamnen inför avresa t o m hemkomsten till Värtahamnen dag 4.
 • Eha Org leder stadsvandringen (förmiddagen dag 3).
 • Övernattning på mycket centralt belägna Tallink City Hotel, del i dubbelrum.
 • Frukost på hotellet.
 • Program enligt ovan.En lunch och en middag i Tallinn, inkl bordsvatten.
 • Buss färjeterminalen-hotellet t/r.
 • Spårvagnsbiljett t/r dag 2.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelhytt/dubbelrum.
 • EU-moms.
I priset ingår ej
 • Enkelrum på hotellet i Tallinn, på förfrågan
 • B-hytt (insides) på båten för eget bruk 490:-
 • A-hytt (utsides), del i 2-bädds A-hytt, tillägg per person 200:- (två måste boka tillsammans)
 • A-hytt (utsides) för eget bruk 890:-
 • Anslutningsbuss till Tallink Siljas terminal i Stockholm, läs informationen och meddela oss vid bokning.
 • Reseförsäkring
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa från Stockholm med båt på kvällen
Dag 2. Ankomst Tallinn på morgonen
Dag 3. I Tallinn, hemresa med båt på kvällen
Dag 4. Hemkomst på morgonen

Resesätt Tallink Silja AB
Visum

Deltagare i resan måste medföra giltigt pass (giltigt minst sex månader från utresa ur Estland, några tomma sidor för stämplar) eller giltigt nationellt ID-kort. Svensk medborgare behöver inget visum till Estland. Om du inte är svensk medborgare måste du själv undersöka om du behöver visum. Om du behöver visum ansvarar du själv för att ansöka om detta visum.

Resans karaktär

Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 1 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.