Lär dig Miaobroderi i Guizhou

Miaofolket har sedan länge prytt sina klädedräkter med silverornament, batik och broderier. I miaobyarna ser man kvinnor som sitter på små pallar utanför bostäderna och broderar på små stärkta tygstycken som sedan appliceras på kläderna. De små tygstyckena är lättare att hantera, lättare att bära med sig och hålla rena än hela klädesplagg. Dessutom kan man flytta broderierna från ett urslitet plagg till ett nytt. Kläderna visar hur välbärgad och hur skicklig brodös man är. Det är inget som hindrar att man tar på sig allt man har. Unga flickor lär sig att sy av sina mödrar, mormödrar och farmödrar. Flickans klädedräkt är därför ett bevis på hennes broderiskicklighet och den är viktig för att hon skall kunna hitta en bra man.

Unika broderitekniker

Många av de broderitekniker som används är kända runt om i världen. T ex korsstygn, plattsöm, applikationer och knapphålsstygn. Några tekniker är unika för miaofolket, t ex tennbroderier och broderier med fläta. Tennbroderiet åstadkoms genom att man med olika metoder trär in små bitar av metallfolie i tyget så att de bildar ett mönster. Numera köper man färdiga folieark men det sägs att man tidigare plattade till tomma tandkrämstuber. Flätorna tillverkas med ett redskap som ser ut som en liten pall med hål i och med ett litet ryggstöd i mitten. Med hjälp av något som påminner om knyppelpinnar med tyngder flätar man samman tunna silketrådar till en fläta som sedan sys fast på tyg och bildar mönstereffekter.

Yang Jianhong

Precis som på andra håll i världen håller den nya tiden på att tränga ut de gamla hantverksteknikerna. Men det finns de som försöker kämpa emot och hålla liv i de gamla kunskaperna. En av dem är en kvinna ur Kinas majoritetsbefolkning (han) vid namn Yang Jianhong som tidigare arbetade på hembygdsmuseet i Kaili och som har öppnat en utställningshall där hon visar exempel på minoritetsfolkens klädedräkter och där hon bedriver utbildning i de lokala broderiteknikerna. Som lärare anlitar hon skickliga brodöser från de olika minoritetsfolken. Under fyra dagar ska vi under hennes ledning lära oss miafolkets broderitekniker direkt av broderande kvinnor, även på plats ute i deras egna byar.

Miaofolkets broderier

Anna Granberg, välkänd brodös som medverkade i kursen 2010 som broderiexpert och som efter det återvänt till Guizhou, skriver om Miaofolkets broderi:

"Miaofolken som lever i ett av Kinas fattigaste områden Guizhou, har en extremt rik textiltradition med vävning, broderi och färgning - särskilt indigofärgning och vaxbatik. De kombinerar sina olika tekniker på ett fantastiskt sätt vilket gör att variationerna i deras dräkter är oändliga. En kvinna värderas, precis som förr i Dalarna och Skåne, efter de egentillverkade textilier hon har. Bland Miaofolken har detta lett till att kvinnorna har flera jackor och kjolar samtidigt i sin jakt på en bra man. De har olika dräkter som används vid olika festivaler och varje by har sina specialiteter som kännemärke"

De traditionella material man använde i dräkterna var rami och hampa, som bearbetades och vävdes med enkla redskap och oftast i tuskaft. Garnet spanns och färgades i byn alternativt att man färgade det färdiga tyget, ofta i vaxbatik. Idag används oftast bomull. Jackorna sys av raka stycken vävda i den bredd som de ska vara i. De plisserade kjolarna, som är typiska för Miaofolken, fick breda bårder med vaxbatik, applikationer och broderier.

Miaokvinnornas tekniska kunnande

Kombinationerna av färger, tekniker och mönster berodde på vilket område man kom från, vilken grupp man tillhörde, traditionen inom gruppen och ens egna färdigheter. Ofta blandades broderi med invävda mönster, vaxbatik och applikationer på ett och samma plagg. Miaokvinnorna är erkända för sitt höga tekniska kunnande vilket möjliggör en rikedom av uttryck med minimala stygn kombinerade på ett intrikat och intuitivt sätt.

Stygnen de flesta grupper använder är välkända: korsstygn, plattsöm, förstygn, efterstygn, läggsöm, bottensömmar, kedjestygn, knutsöm, langett, flätsöm mm. Skillnaden mot västerländskt sätt att använda dem är storleken där Miaofolken ofta gör dem mycket små. De har naturligtvis också sitt eget sätt att utföra de olika stygnen på, många görs från baksidan av tyget.

Metall- och bandbroderier

Miaofolken har ett par unika stygnsätt: en speciell sorts metallbroderi och bandbroderi. Bandbroderierna börjar med tillverkning av tunna band som tillverkas med 6-9 trådar på ett sätt som påminner om knyppling. Banden görs mönstrade eller enfärgade och de används raka i läggsöm, flätade, vikta eller rynkade för att få olika effekter.

Metallbroderiet utförs på tre olika sätt: a) man gör ett broderat galler som vit metall viras runt, b) man drar ut trådar som vid utdragssömmar och virar metall runt de trådar som är kvar vilket gör att metallen syns både på fram och baksidan av tyget, c) man virar metallen till små tuber och de används som pärlor när man broderar.

Fantastiska applikationer

Applikationsteknikerna är fantastiska. Miaofolken använder både vanlig applikation, omvänd applikation - där undertygens färg ger effekten och applikationer med ospunnen filtad silke ibland kombinerad med vit metall. De använder ibland mönster utklippta i papper och broderar över i läggsöm eller kombinerar applikation med broderi. Det är de äldre kvinnorna i gruppen som har kunskaper om de gamla mönstren och gör pappersmönstren.

Mrs Yang Jianghong är den kvinna som genom sitt nätverk av kontakter möjliggör de kursdagar vi deltar i. Dels är vi på hennes nybyggda Museum/broderiinstitut utanför Kaili där hon samlat textilier från byar runt omkring. Hon ber kvinnor från intilliggande områden att komma och lära oss de tekniker de kan. Dels åker vi ut i byar där hon har kontakter och broderar i Miaokvinnornas egen miljö. Kvinnorna är otroligt öppna och hjälpsamma, de bjuder på sitt enorma kunnande. De flesta av dem kan knappt kinesiska utan vi talar genom tolk. Det lär oss också att broderier är som ett universellt språk och att det är en häftig känsla när man lär sig att kommunicera med det.

På resan till Guizhou i Kina får du lära dig Miaofolkets broderitekniker  Läs om resan till Miao här

Unika broderitekniker