Carina Olsson började brodera när hon gjorde sitt examensarbete på högre hemslöjdsutbildningen på HV skola. Sedan dess har hon haft många kurser i folkligt broderi. Hon blandar gärna olika material i sina broderier, låter nålen flöda fritt och lägger till kavelfransar och tofsar. Även broderier från 50- och 60-talen är ett stort intresse som också resulterat i ett antal kurser i retrobroderi. Carina är författare till nya häftet Bottensömmar och en av författarna till boken Brodera på ylle, båda utgivna på Hemslöjdens förlag.

På Carinas workshop får du prova på att brodera bottensöm som är ett dekorativt sätt att fylla en yta. Tekniken är i det närmaste beroendeframkallande när man förstår alla dess möjligheter.
Material ingår med kläde, lingarn och nål. Ta med egen sybåge eller så lånar du en av oss.

Eva Berg är utbildad på HV skola och arbetar som chef för hemslöjdsbutiken i Landskrona. Ett aldrig sinande intresse för skånskt yllebroderi har fört med sig att hon nu varit kursledare i tekniken i över 20 år. Folkkonst och folkliga uttryck från olika kulturer samt återbruk är en ständig källa till inspiration. Att med nål och tråd i handen brodera fritt ur hjärtat är stor glädje. Eva är en av författarna till böckerna Yllebroderier och Brodera på ylle, utgivna på Hemslöjdens förlag.

På Evas workshop provar du på skånskt yllebroderi med stygn som ensidig plattsöm, klyvsöm, stjälksöm, schattersöm och knutar. Material ingår med ett påritat mönster på vadmal, ullgarn och nål. Ta med sybåge i mindre storlek.

Eva Davidsson är konsthantverkare och formgivare i främst textila material. Genom åren har hon arbetat med såväl stickade plagg som inredningsprodukter som belysning till privat och offentlig miljö. De senaste åren har färgningstekniken shibori legat i fokus. Under en femtonårsperiod har Eva undervisat på många design- och konsthantverksutbildningar och haft workshops i shibori i samband med utställningar. I februari 2019 kommer Evas nya häfte Shibori ut på Hemslöjdens förlag.

På Evas workshop får du prova på shiboritekniken och lära dig hur ett mönster byggs upp. Du syr och knyter ditt eget mönster som du sedan färgar när du kommer hem. Material ingår med tyg, garn, nål, färgpulver och instruktioner till hur du färgar.

Helena Bengtsson, som både är formgivare och konsthantverkare, använder gärna kulturarvet som inspiration- och kunskaps­källa i sitt arbete, vilket syns tydligt i hennes bok Sy väskor – vackra som smycken, utgiven på Hemslöjdens förlag. Här är det folkdräktens kjolsäck som inspirerat till väskor för både vardag och fest. Päls, skinn, ull, reflexband, återbrukade jeans, vackra applikationer och fina broderier är material som Helena använder till sina väskor.

På Helenas workshop syr du en liten väska i skarvsöm. Material ingår med kläde, matchande foder, band, band, lingarn och nål.

Karin Derland är textilkonstnär och har även många års erfarenhet av tidnings- och magasinslayout. Karin utgår inte från detaljerade skisser utan låter broderierna växa fram successivt. 2016 mottog hon Mimmi Börjessons broderistipendium. I sina särpräglade broderier blandar hon olika tekniker och material som ull, lin, silke, band, papper, pärlor och speglar. I hennes nya bok Brodera fritt på ylle bjuder Karin på sin kunskap och erfarenhet för att inspirera dig till eget skapande.

På Karins workshop får du lära dig att sy spegelbroderi, det vill säga hur du med shishastygn fäster speglar mot bottentyget som dekoration i ditt broderi. Av materialet som ingår (kläde, spegel, lingarn och nål) kan du göra en brosch eller nyckelring.

Lotta Blom är utbildad vid textilinstitutet i Borås och lärarhögskolan i Mölndal. Hon har ett genuint intresse för färger och deras betydelse och är på ständig jakt efter ”finaste färgen”. När hon hittar något vackert färgar hon genast ett garn i den nyansen i sitt färgeri. Förutom att färga garn stickar hon och har garnbutiken ”Tant Kofta” på landet utanför Göteborg.

På Lottas workshop varvas praktisk färglära (du arbetar med små garndockor i olika färger) med föreläsning och samtal kring färg och färger och hur de påverkar oss. Hur olika tycker vi om färg? Hur gör man så en randning syns bättre? Hur kan man komponera ihop färger och skapa ett färgackord? Vilken är egentligen den ”finaste färgen”?

Monica Langwe är utbildad både inom traditionell och innovativt bokbinderi. I hennes ateljé i Mora finns ett löpande utbud av kurser och hon arrangerar dessutom kurser på andra platser både i Sverige och utomlands. 2016 gav Hemslöjdens förlag ut hennes bok Papper och stygn, en bok full av spännande projekt du kan göra själv. Papper är ett tillgängligt material och det går att göra fina saker oavsett om du använder fina handgjorda papper eller bestämmer dig för att återbruka gamla vykort, affischer eller annat du redan har hemma.

På Monicas workshop får du göra ett pappersalbum med många användningsområden.
En idé är en resejournal med plats för alla intryck från senaste resan - anteckningar, skisser, foton och allehanda biljetter och minnen. Allt material är förskuret för att skapa en kreativ atmosfär där du hinner lära mycket.

Erika Åberg är författare, föreläsare och kursledare. Hon bor och arbetar på Gotland med stickning, ull och handgjort skapande. Erika inspireras dels av traditionella mönster, dels av mönster och färger i vardagen på ön. Hon funderar också mycket kring vad som krävs av handgjorda föremål i vardagen. Hon är aktuell med sin senaste bok Sticka varmt och mönstrat. På kryssningen möter ni Erika under fredagskvällen som en del av Görbart tillsammans med Frida Arnqvist Engström. 

På Erikas workshop får du lära dig en speciell stickteknik med mönster på rätsidan och öglor på insidan. I Erikas senaste bok är ”vattenbärarvantar” gjord i denna teknik. Öglorna gör att vanten blir fodrad och extra varm. Du får lära dig tekniken och sticka en provlapp eller handledsvärmare. Vill du påbörja ett par vantar kan du köpa material på plats. Material ingår med garn till provlapp och mönster- och teknikbeskrivning­. Ta med strumpstickor nr 3,5.

Frida Arnqvist Engström är journalist och författare och driver sedan 2008 bloggen Kurbits, om samtida och framtida slöjd och hantverk. Hon föreläser sedan 2011 om olika sätt att förändra världen med händerna och ligger bakom boken Gerillaslöjd, garngraffiti DIY och den handgjorda revolutionen och själva begreppet gerillaslöjd.

Tillsammans med Erika Åberg bildar Frida Arnqvist Engström duon Görbart, som både är en podcast men också ett samtalsrum – där konsten, slöjden, konsthantverket, pysslandet och framförallt samtalet kring görandet får ta plats. Du möter duon Görbart tillsammans med gäster på söndagskvällen.

 

Hemslöjds-X görs i samarbete med:

Hemslöjden      svensk hemslöjdKulturen